Ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό θεωρούν ότι έχουν μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια στα χέρια τους οι επιστήμονες, το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει μελλοντικά την αιχμή του δόρατος κατά των μικροβίων που καθίστανται ολοένα και πιο ανθεκτικά στα ήδη υπάρχοντα αντιβιοτικά.
Το νέο αυτό αντιβιοτικό, η λεγόμενη «τειχοβακτίνη», ανακαλύφθηκε σε δείγμα χώματος και ανήκει σε μια νέα κατηγορία δραστικών ουσιών που οδηγούν στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων καταστρέφοντας τα περιβλήματα (μεμβράνες) των κυττάρων τους χωρίς τοξικές παρενέργειες.
Όπως αναφέρουν τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, το BBC και η επιθεώρηση Science, τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι ήταν εξίσου αποτελεσματικό με τη «βανκομυκίνη», το ισχυρό αντιβιοτικό τελευταίας καταφυγής για την ιατρική κοινότητα.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, η οποία παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature, έγινε από διεθνή ομάδα επιστημόνων από πανεπιστήμια και φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία, ενώ μεταξύ των ερευνητών είναι και ο Λίνος Λαζαρίδης της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας Selcia.
Πιθανολογείται ότι το νέο αντιβιοτικό αναμένεται να είναι διαθέσιμο στα νοσοκομεία σε περίπου πέντε έως έξι χρόνια και ενδεχομένως να χορηγείται αρχικά σε ενέσιμη μορφή, ωστόσο εντός της επόμενης διετίας θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ανθρώπους έτσι ώστε να επιβεβαιωθούν η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του.
Παρά την αισιοδοξία των ερευνητών, υπήρξαν και κάποιοι επιστήμονες που εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί, καθώς στο παρελθόν αντιβιοτικά που δεν είχαν παρενέργειες στα πειραματόζωα, αποδείχθηκαν τελικά τοξικά στους ανθρώπους.