Πέντε μείζονα σχέδια για τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σχέδια που περιλαμβάνουν από την αγορά Στελθ 5ης γενιάς μέχρι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού επίσημου πρακτορείου Anadolu, η Τουρκία θα αποκτήσει 4 Στελθ (Stealth) F-35 5ης γενιάς, ενώ, όπως είπε ο Νταβούτοβλου, «σχεδιάζει να αποκτήσει και 100 μαχητικά F-35 μέχρι το 2030». Δύο έχουν ήδη παραγγελθεί και θα είναι έτοιμα προς χρήση το 2019. Επίσης, «η τουρκική πολεμική αεροπορία θα εκσυγχρονιστεί με τα πιο εξελιγμένα αεροσκάφη νέας γενιάς, τα Λόκχιντ (Lockheed) F-35». Τα F-35 θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα F-4 και F-16. Το πρόγραμμα της Lockheed Martin που αφορά κατασκευή αεροσκαφών για Τουρκία, ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Δανία και Καναδά αποτιμάται σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια, το ακριβότερο οπλικό πρόγραμμα στον κόσμο.
Ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε ακόμα ότι η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας αποφάσισε τη συνέχιση των συνομιλιών με όλους τους μειοδότες για το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα απόκτησης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που ονομάζεται T-LORAMIDS. Για την εμπλοκή τους εκεί ερίζουν βιομηχανίες της Κίνας, των ΗΠΑ και μια ιταλογαλλική.
Ένα άλλο σχέδιο για την κατασκευή πρωτότυπου μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία, που θα ονομαστεί TFX, είναι στο στάδιο της δημιουργίας σχεδίων του. «Στόχος μας είναι να έχουμε κατασκευάσει το πρώτο πρωτότυπο TFX μέσα στο 2023», είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Από τα χείλη του πρωθυπουργού της Τουρκίας έγινε επίσης γνωστή η απόφαση για τη μαζική παραγωγή σύγχρονων τυφεκίων πεζικού MPT 76, διαμετρήματος 7,62 mm, για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. «Σχεδιάζουμε να παράγουμε 35.000 τυφέκια σε πρώτη φάση. Κάναμε απολογισμό των απαιτουμένων και αποφασίσαμε τη μαζική παραγωγή», είπε ο Νταβούτογλου.
Τελευταία στις ανακοινώσεις, αλλά όχι έσχατη, αυτή για την αγορά πέντε δικινητήριων ελικοπτέρων Σινούκ (Chinook) Μπόινγκ (Boeing) CH-47F.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα που θα επικαιροποιηθεί τον Απρίλιο, ο Τούρκος πρωθυπουργός θεώρησε αναγκαίο να τονίσει ότι «η αμυντική βιομηχανία είναι από τους πιο σημαντικούς τομείς για την προστασία της ανεξαρτησίας, ελευθερίας και επιβίωσης μιας χώρας».