Κάποτε ήταν η περίφημη μεσόγεια πόλη της Καρίας. Σήμερα είναι μέρος της τουρκικής επαρχίας Μούγλων, κοντά στο χωριό Εσκιχισάρ. Η αρχαία Στρατονίκεια, η περίφημη ελληνική πόλη, συνεχίζει να δίνει στην παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα πολλούς λόγους για να την… θυμάται!
Περισσότερους από έξι μήνες διήρκεσαν οι ανασκαφικές εργασίες υπό τον καθηγητή Μπιλάλ Σογούτ και στις οποίες συμμετείχαν 50 και πλέον επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων από τα πανεπιστήμια Σελτσούκ, Αντνάν Μεντερές, Ανατολή, Αγκύρας και Μούγλων. Μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή ο Σογούτ αποκάλυψε ότι στο φως ήρθαν εξολοκλήρου τα ρωμαϊκά λουτρά, ο ναός του αυτοκράτορα, αθλητικές εγκαταστάσεις, το θέατρο και η δυτική λεωφόρος.
Επίσης ανασκάφηκαν μνημεία της σελτζουκικής και της οθωμανικής περιόδου όπως λουτρά, ένα εργαστήριο βαφής, το σπίτι του Χασάν Σαρ, η πλατεία του σελτζουκικού χωριού και τόποι προσευχής.
Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, οι τελευταίες ανασκαφές στην αρχαία Στρατονίκεια έφεραν στο φως και εκατοντάδες αρχιτεκτονικά μέλη. «Το 2014 έγιναν προσπάθειες προβολής της καθώς και να βρεθούν ιδιωτικές χορηγίες για τις ανασκαφές. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν χορηγοί και για το 2015», ανέφερε, και κατέληξε: «με τη βοήθεια και του ιδιωτικού τομέα, μπορούμε να ανασκάψουμε και να αναδείξουμε την αρχαία Στρατονίκεια, μια πόλη μοναδική στο είδος της παγκοσμίως».