Συναγερμό έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες η μετάλλαξη του ιού της γρίπης, αφού οι μισοί από τους ήδη εμβολιασθέντες φαίνεται πως δεν καλύπτονται, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα από τα κύρια στελέχη του ιού –Α (Η3Ν2)– περιέχεται μεν στο εμβόλιο, αλλά έχει υποστεί αντιγονική μεταβολή και δεν εξουδετερώνεται.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) έχει ειδοποιήσει για την εν λόγω μετάλλαξη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), θέτοντας τους Έλληνες λοιμωξιολόγους σε επαγρύπνηση και καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να μην αποφεύγουν το εμβόλιο, καθώς εξακολουθεί να καλύπτει κανονικά τους τύπους Α (Η1Ν1) και Β του ιού της γρίπης. Παράλληλα, συνιστά στις ευπαθείς ομάδες αλλά και στο σύνολο του πληθυσμού να μην εκτίθενται στον ιό έτσι ώστε να μην τον διασπείρουν, σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι νοσούν.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει συγχρόνως και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με το προεδρείο του να κάνει λόγο για αύξηση των κρουσμάτων κατά 10% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, επικαλούμενο επιδημιολογικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC).
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η διαχρονική παρακολούθηση της συγκεκριμένης γρίπης δείχνει ότι η δραστηριότητά της αυξάνεται από τον Ιανουάριο και κορυφώνεται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Μεταδίδεται δε από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φτερνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων, όπως επίσης και μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί πιάνοντας στη συνέχεια τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο και βήχα, ενώ ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται, καθώς η ανοσία εξασθενεί μετά από έξι μήνες.