Ρωτήθηκε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής αν οι Νεοέλληνες έχουν καμιά σχέση με τους Αρχαίους Έλληνες και απάντησε ως εξής: Είναι απολύτως όμοιοι.
«Οι Νεοέλληνες τρώγονται και φθονούνται με τον ίδιο απαράλλακτο τρόπο όπως οι Αρχαίοι Έλληνες»!
Έχουν δοθεί μέχρι σήμερα πολλοί χαρακτηρισμοί για τον Έλληνα αλλά ασφαλώς αυτός που είναι ιδιαίτερα επιτυχής και έλαβε και το βραβείο σε σχετικό διαγωνισμό είναι αυτός που έδωσε ο περιβόητος Αμερικανός δικαστικός Κέλι. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν τον διάβασα στα γυμνασιακά μου χρόνια, και τον επαναφέρω σε νεοελληνική μετάφραση.
Γράφει ο δικαστής Κέλι:
Μπροστά στο δικαστήριο της αδέκαστης ιστορίας αποκαλύφθηκε ο Έλληνας εξαρχής κατώτερος των περιστάσεων, αν και κατείχε τα πρωτεία από άποψη διανοητική. Ο Έλληνας είναι ευφυέστατος αλλά και αλαζόνας. Δραστήριος αλλά και αμέθοδος. Φιλότιμος αλλά και γεμάτος προλήψεις. Ανυπόμονος αλλά και πολεμιστής. Έχτισε τον Παρθενώνα και τον άφησε αργότερα να μεταβληθεί σε ερείπια. Ανέδειξε τον Σωκράτη για να τον καταδικάσει να πιεί το κώνειο. Θαύμασε τον Θεμιστοκλή και τον εξόρισε. Ανακήρυξε δίκαιο τον Αριστείδη αλλά τον εξοστράκισε. Δημιούργησε το Βυζάντιο και το άφησε να πέσει στους Τούρκους. Κάλεσε τον Καποδίστρια και τον δολοφόνησε. Δημιούργησε το 1909 και το λησμόνησε. Τριπλασίασε την Ελλάδα και την εξέθεσε στον κίνδυνο να την χάσει. Κόπτεται την μια στιγμή για την αλήθεια και την άλλη στιγμή, μισεί αυτόν που αρνείται να υπηρετήσει το ψέμα. Αν θέλετε θαυμάστε τον! Αν προτιμάτε λυπηθείτε τον! Αν μπορείτε ταξινομήστε τον!
Η ιστορική εμπειρία και σοφία είναι πλούσια για να βοηθήσει τον Έλληνα ατομικά και τον ελληνικό λαό συλλογικά να μην αποδεικνύεται στο εξής κατώτερος των περιστάσεων.
Χρειάζεται στο εξής να αποκτήσουμε συλλογική συνείδηση και συλλογική δυναμική για να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματά μας.
Πώς είναι δυνατόν εκεί που αποτυγχάνουν δύο ιστορικά κόμματα να δώσουν λύση στα προβλήματα της διαχείρισης του τεράστιου δημόσιου χρέους και της μειωμένης ανταγωνιστικότητας ελληνικής οικονομίας να δώσει λύση ένα κόμμα και ένας νεανίας πολιτικός που διέπρεψε στις καταλήψεις αλλά ερωτάται αν διέπρεψε και στις σπουδές και κυρίως στο χώρο της εργασίας;
Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι εύκολες μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Τα προβλήματά του θα τα λύσει ο ελληνισμός ενωμένος.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Όπως έγραψα και παλαιότερα, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του. Ας διαβάσει τη βιογραφία του Επαμεινώνδα Δεληγιώργη, αφού εκεί θα καταλήξει. Ένα 44% του ελληνικού λαού ανέδειξε τον ΓΑΠ το 2009 πρωθυπουργό και ασφαλώς το μετάνιωσε πικρά. Δεν χρειάζεται το λάθος να επαναληφθεί!
Υ.Γ. Σε προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκε εκ παραδρομής ότι το δημόσιο χρέος στα 1984 ήταν σε ποσοστό 120% του ΑΕΠ. Το σωστό είναι ότι η σχέση αυτή ήταν στα 2004, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Κώστας Καραμανλής, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2004 τον Δεκέμβριο του 2003.