Πάνω από το μουσείο του Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη, το χιόνι στροβιλιζόταν ήσυχα δίνοντας μια εορταστική ατμόσφαιρα· ο γκρίζος βραδινός ουρανός δεν διαφέρει από το γκρίζο πρωινό που δείχνει μαγικό.
Το μουσείο του Ερμιτάζ έχει μεγάλη επισκεψιμότητα – θέλει υπομονή μέχρι να θαυμάσεις την τέχνη και να αγγίξεις το τέλειο. Στις 28 Δεκεμβρίου 2014, παραμονές Πρωτοχρονιάς, ένα θαύμα συνέβη και βρήκαμε πολύ λίγο κόσμο στην είσοδο του μουσείου. Χωρίς δεύτερη σκέψη κατευθυνθήκαμε στην ελληνική αίθουσα, για βρούμε το άγαλμα του ποτάμιου θεού Ιλισού που κάποτε κοσμούσε το ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα.
Το Βρετανικό Μουσείο για πρώτη φορά στην ιστορία του δανείζει σε άλλη χώρα το άγαλμα, επί τη ευκαιρία της 250ης επετείου του μουσείου Ερμιτάζ. Το άγαλμα ανήκει στη συλλογή των γλυπτών που έκλεψε από την Αθήνα ο Βρετανός διπλωμάτης λόρδος Έλγιν τον 19ο αιώνα, και οι διαφορές και οι διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Μια υπάλληλος του μουσείου μάς βοηθά να βρούμε τον σωστό διάδρομο και απορημένη ρωτάει «γιατί όλοι ψάχνουν την ελληνική αίθουσα; Τι το ιδιαίτερο έχει;». Όταν άκουσε την ιστορία των κλεμμένων γλυπτών από την Ελλάδα, γούρλωσε τα μάτια της.
Μαρμάρινος ο θεός Ιλισός, και (παρά την απουσία του κεφαλιού του) πραγματικά πανέμορφος! Σε χαλαρή στάση, το απαλό φως τονίζει την προχωρημένη ηλικία του καθώς μετρά περισσότερα από 2.000 χρόνια.
Πέρα από τον θεό Ιλισό, στην ελληνική αίθουσα εκτίθενται και άλλα όμορφα αγάλματα που αγοράστηκαν από ιδιωτικές συλλογές (συνήθως αυτοκρατορικές) και σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών επικεντρώνεται στους θεούς της αρχαίας Ελλάδας όπως ο Δίας, η Αφροδίτη, η Αθηνά, ο Απόλλων, ο Έρως, ο Ηρακλής, και στις προτομές διάσημων φιλοσόφων.
Μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2015 ο «μαρμάρινος επισκέπτης» θα παραμείνει στο μουσείο του Ερμιτάζ και στην συνέχεια θα επιστραφεί στη Βρετανία, ενώ όπως είναι φυσικό η Ελλάδα θα περιμένει την επιστροφή των Γλυπτών.
Φωτορεπορτάζ: Φίλιππος Φασούλας
Κείμενο: Irina Dronova