Νίκος Σιδηρόπουλος – Ανταπόκριση από τη Μόσχα
Τον πρώτο Αταμάνο (επικεφαλής) των Κοζάκων του Τέρεκ τίμησαν αυτές τις ημέρες οι Ρώσοι Κοζάκοι και οι Έλληνες του Καυκάσου. Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος του Γεωργίου (Ποπαντόπουλο, όπως προφέρεται στη Ρωσία) ήταν ένας σπουδαίος Έλληνας από το Καρασού-Μπαζάρ της Κριμαίας, που διορίστηκε από τον τσάρο Αταμάνος και τιμήθηκε με πολλά παράσημα στη διάρκεια της ζωής του, μέχρι το 1893 οπότε απεβίωσε.
Στις 24 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σταυρούπολη, τελέστηκε θεία λειτουργία στη μνήμη του Χριστόφορου Παπαδόπουλου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν του, κάτι που γίνεται 15 χρόνια τώρα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας της περιφέρειας και της πόλης της Σταυρούπολης, οι Κοζάκοι και οι μαθητές του Κυριακάτικου Ορθόδοξου σχολείου. Επίσης, κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες της περιοχής, όπως και ο εμπνευστής της εκδήλωσης, ο ελληνικής καταγωγής Ηλίας Ηλιάδης, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Σταυρούπολης Νικόλαος Ματσουκάτοφ.
Οι ομιλητές επισήμαναν ότι η μνήμη διατηρείται αν το θέλουν οι ίδιοι οι άνθρωποι. Όλοι οι άξιοι άνδρες των ομόδοξων λαών των Ελλήνων και των Ρώσων ζουν όσο τους θυμόμαστε. Το έργο τους θα ζει ανά τους αιώνες.
Ποιος ήταν ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος
Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1809 στο Καρασού-Μπαζάρ της Κριμαίας σε αρχοντική ελληνική οικογένεια, που βρισκόταν στην υπηρεσία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1770. Τελείωσε την Ορλοφική Στρατιωτική Σχολή και διακρίθηκε στους ρωσοτουρκικούς πολέμους και στον πόλεμο του Καυκάσου (1834-1859).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 1866, το στράτευμα του Τέρεκ αριθμούσε 78.000 Κοζάκους και 1.600 Καλμούκους ιππείς. Στην ευρύτερη περιοχή έμεναν Έλληνες, Αρμένιοι και άλλοι λαοί.
Για τη δράση και τα πεπραγμένα του ο Αταμάνος των Κοζάκων του Τέρεκ ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος έλαβε τιμητικές διακρίσεις και παράσημα. Πέθανε το 1893. (Στη φωτογραφία αριστερά: Ο τάφος του Χρ. Παπαδόπουλου στη Σταυρούπολη.)
Στη μνήμη των μεγάλων Ελλήνων
Στην εκδήλωση μνήμης για τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο ιδιαίτερη μνεία έγινε από τους ομιλητές και για ακόμα δύο σπουδαίους Έλληνες που τίμησαν την καταγωγή τους: τον παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγο Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη και τον καθηγητή φιλοσοφίας Θεοχάρη Κεσσίδη.