Στην τέταρτη δεκαετία ζωής του φθάνει σύντομα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας, που δημιουργήθηκε από ντόπιους Γεφυριώτες αλλά και από απογόνους προσφύγων από τη Σωζόπολη της ανατολικής Ρωμυλίας και τις Μέτρες της ανατολικής Θράκης. Στόχος του να διατηρήσει την παράδοση ζωντανή. Μεγάλη βαρύτητα όμως δίνει και στην ανάπτυξη της ιδέας του εθελοντισμού, σε συνδυασμό με φιλανθρωπικές δράσεις, καθώς και στην τόνωση της οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.
Ορόσημο για την περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, κι ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα σε ολόκληρο το νομό, αποτελεί το «Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής» το οποίο διοργανώνει ανελλιπώς από το 2007 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας.
Κάθε χρόνο στο τέλος Αυγούστου χορευτές όλων των ηλικιών από διάφορα σημεία της Ελλάδας και της Ευρώπης δίνουν ραντεβού στην ιστορική Γέφυρα –εκεί, στη βίλα Τοπσίν υπογράφηκε το 1912 η συνθήκη παραχώρησης της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα από τους Τούρκους– και με καμάρι και λεβεντιά παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς από τις πατρίδες τους, προς τέρψιν χιλιάδων θεατών.
Στα πολυάριθμα τμήματα παραδοσιακού χορού του συλλόγου χορευτές όλων των ηλικιών διδάσκονται χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας, τους οποίους παρουσιάζουν με τη σειρά τους σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ. Επίσης, στο σύλλογο λειτουργεί τράπεζα αίματος και υπάρχει πλουσιότατη ιματιοθήκη με δεκάδες παραδοσιακές φορεσιές από τη Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία, τη Μακεδονία και την Ήπειρο.
Από το Διεθνές Φεστιβάλ, που έχει γίνει θεσμός. Στο κέντρο η πρόεδρος του Συλλόγου Γέφυρας, Σοφία Μπαχαρίδου.
Πέρα από το διεθνές φεστιβάλ, πάγιες και γνωστές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας είναι η γιορτή στη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελιών, το πανηγύρι της Παναγίας Ρευματοκρατούσας και του Αποστόλου Θωμά, καθώς και η Γιορτή Αγάπης που διοργανώνεται κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα.
Το προφίλ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας, αλλά και τις ενέργειες και τις δράσεις του παρουσίασε στο pontos-news.gr η πρόεδρός του, Σοφία Μπαχαρίδου:
Πότε ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας και ποιος ήταν ο σκοπός της ίδρυσής του;
Η αγάπη για την παράδοση και το όνειρο κάποιων ανθρώπων να παραμείνουν αναλλοίωτες οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας, όπως τα έφεραν από τις αλησμόνητες πατρίδες –Μέτρες και Σωζόπολη– ήταν η αφορμή για να ιδρυθεί το 1978 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας.
Πιστεύετε ότι στη σημερινή εποχή, που παρατηρείται μια αισθητή πτώση των αξιών, η διατήρηση των ηθών και των εθίμων αλλά και η «στροφή» προς τις ρίζες μας είναι αναγκαία;
Αρχικά πρέπει να σας πω ότι τα ήθη και τα έθιμα είναι μια πραγματικότητα. Είναι τρόπος ζωής, και είναι ο προσδιορισμός της ταυτότητας μας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το σήμερα είναι άρρηκτα δεμένο με το χθες, και πως η επαφή με τις ρίζες μας είναι η βάση για το μέλλον. Δυστυχώς, όμως, ζούμε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από το άγχος, την αστάθεια, την κρίση των αξιών. Καιροί απρόσωποι και δύσκολοι, όπου ο άνθρωπος χάνεται μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινής του ζωής. Οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα αποτελούν τον λαϊκό πολιτισμό που είναι ο καθρέφτης ενός λαού. Αναμφίβολα, ο ελληνικός λαός μέσα από τον πλούσιο λαϊκό πολιτισμό που διαθέτει, αναζητά τις ρίζες του, ανακαλύπτει τη φυσιογνωμία του. Πιστοποιούμε την ταυτότητά μας, θωρακίζουμε τη συνέχισή μας ως έθνος.
Τα τελευταία χρόνια οι νέοι άνθρωποι παρακολουθούν από σχετική απόσταση τα πολιτικά δρώμενα. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που την ενέργεια, τη ζωντάνια τους αλλά και τις φρέσκιες ιδέες τους τις καταθέτουν σε δραστηριότητες μέσα από συλλόγους – πολιτιστικούς, μορφωτικούς κ.ά., ή άλλους που έχουν σχέση με την καταγωγή τους. Εσείς έχετε ενεργά μέλη νέους ανθρώπους;
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε πως έχουμε αρκετούς νέους ανθρώπους που δρουν ενεργά μέσα στο σύλλογο. Απόδειξη είναι οι τελευταίες αρχαιρεσίες του συλλόγου, ο οποίες ανέδειξαν αρκετά νέα τακτικά μέλη, αλλά και φυσικά όλες οι εκδηλώσεις, με αποκορύφωση το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής, που διοργανώνουμε κάθε χρόνο, όπου η νεολαία της Γέφυρας πρωτοστατεί. Τη διάθεση αυτή τη μεταδίδουμε τα παλαιότερα μέλη του συλλόγου, που μέσα από τον αγώνα μας και την αγάπη μας για τον πολιτισμό δίνουμε μαθήματα και ώθηση για να συνεχίσουν οι νεότεροι τις προσπάθειές μας.
Η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις σας είναι ικανοποιητική;
Ο κόσμος που συμμετέχει στις εκδηλώσεις του συλλόγου είναι ολοένα και περισσότερος. Αυτός ο κόσμος είναι η κινητήριος δύναμη σε κάθε μας βήμα και έτσι πορευόμαστε. Και δεν αναφέρομαι μόνο για τον κόσμο της Γέφυρας. Οι εκδηλώσεις μας έχουν απήχηση και στο κοινό της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Γέφυρας προσελκύει κάθε χρόνο περίπου 10.000 θεατές και φίλους της παράδοσης σε ένα τετραήμερο διασυνοριακό ταξίδι μουσικής, χορού και πολιτισμού. Με παρρησία σας αναφέρω πως ο αριθμός του κόσμου χρόνο με το χρόνο αυξάνεται.
Από το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής
Τα έξοδα για τη λειτουργία του συλλόγου πώς καλύπτονται; Από συνδρομές των μελών ή από χορηγίες;
Ένα μέρος των εξόδων καλύπτεται από τις συνδρομές των μελών. Όμως δεν αρκούν, διότι λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε, οι συνδρομές δύσκολα συγκεντρώνονται – με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντικό έλλειμμα στα έσοδα μας. Εκεί ακριβώς έρχεται η συνδρομή των χορηγών, που χάρη στη γενναιοδωρία τους και την οικονομική και ηθική στήριξή τους πορευόμαστε και υλοποιούμε τους στόχους μας αξιοπρεπώς. Πάντα, βέβαια, ευελπιστούμε και σε κάποια βοήθεια από κρατικούς φορείς.
Αυτήν την περίοδο, και στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, πόσο δύσκολο είναι το έργο των συλλόγων;
Δυστυχώς την περίοδο αυτή ο πολιτισμός περνά δύσκολες μέρες και δεν είναι μόνον οικονομικό το θέμα. Χάνονται οι άνθρωποι που στηρίζουν τις παραδόσεις και τους συλλόγους. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι που κρατάνε τα πηδάλια των συλλόγων πρέπει να διακρίνονται από ήθος, συνέπεια, αλλά και την αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στον πολιτισμό. Η οικονομική κρίση αποτυπώνεται σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Για το λόγο αυτόν πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ των συλλόγων και των φίλων της παράδοσης, ώστε να αντεπεξέλθουμε και να επιβιώσουμε στις δυσκολίες των καιρών.