Στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω αρχαιολογικής έρευνας έφερε στο φως η γεωφυσική διασκόπηση που πραγματοποιεί η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ στο λόφο Καστά. Τα πρώτα στοιχεία, ωστόσο, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις ήταν μικρής έκτασης.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός μοντέλου για το έδαφος της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου. «Για το σκοπό αυτόν πραγματοποιήθηκαν γεωλογικές και τεκτονικές παρατηρήσεις καθώς και αριθμός ηλεκτρικών τομογραφιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.
Στην πρώτη φάση ερευνήθηκε το υπέδαφος στο χώρο γύρω από τη θόλο η οποία φαίνεται ότι εδράστηκε και ανεγέρθηκε εντός ορύγματος που διανοίχτηκε στους γεωλογικούς σχηματισμούς των πρανών του προϋπάρχοντος λόφου, που περατώνεται λίγα μέτρα βόρεια της θόλου.
Η απεικόνιση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού (αριστερά) δείχνει αντιστατικές δομές βόρεια της θόλου. Ίσως πρόκειται για μάρμαρα τα οποία τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου θα διερευνηθούν και αυτά με ανασκαφικές τομές.
Η αφαίρεση των χωμάτων αποκάλυψε ότι η υπεδάφια δομή που απεικονίστηκε με τις ηλεκτρικές τομογραφίες ήταν φακός άμμου, δηλαδή φυσικός σχηματισμός. Στην οριζόντια τομογραφική απεικόνιση για υψόμετρο των 93 μ., τα θερμά χρώματα δείχνουν τις περιοχές με υψηλή ειδική ηλεκτρική αντίσταση και αντίστοιχα τα ψυχρά χρώματα τις περιοχές με χαμηλή.
Στη συγκεκριμένη φωτογραφία φαίνεται ότι το αρχαίο όρυγμα περατώνεται σε μικρή απόσταση βόρεια της θόλου, το βορειότερο τμήμα της οποίας υποδεικνύεται και από το πλαστικό κάλυμμα το οποίο διακρίνεται.