Σε απορίες για την υγεία μας, φαινομενικά απλές να απαντηθούν αλλά που για κάποιο λόγο εξακολουθούν να μας απασχολούν, απαντά με κατανοητό τρόπο η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ, επιχειρώντας να βάλει τέλος στην παραπληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού.
Βοηθά το ελαιόλαδο στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων; ΝΑΙ
Οι πολυφαινόλες και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο αγνό, παρθένο ελαιόλαδο συμβάλλουν στη θωράκιση της καρδιάς. Αυτό ωστόσο δεν επιτυγχάνεται με το ελαιόλαδο του εμπορίου, που διαθέτει χαμηλά επίπεδα πολυφαινoλών.
Δρουν αποτελεσματικά τα κοινά σιρόπια για το βήχα; ΟΧΙ
Επειδή τέτοιου είδους χρωματιστά σιρόπια περιέχουν ελάχιστες δόσεις κωδεΐνης και δεξτρομεθορφάνης –που ανήκουν στα οπιούχα αναλγητικά– απ’ όσο χρειάζεται προκειμένου να δράσουν με αποτέλεσμα.
Οδηγούν τα ζαχαρούχα αναψυκτικά σε διαβήτη; ΝΑΙ
Διότι, όπως προκύπτει και από σχετική έρευνα στην εφημερίδα του Αμερικανικού Ιατρικού Συνδέσμου το 2004, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από ένα ζαχαρούχα αναψυκτικά καθημερινά, αύξησαν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 83% σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα από ένα από τα παραπάνω ροφήματα μηνιαίως.
Χρειάζομαι αντηλιακό με δείκτη προστασίας περισσότερο από 30 SPF; ΟΧΙ
Για τον απλό λόγο ότι οι αντηλιακές κρέμες με δείκτη προστασίας 30 εμποδίζουν ήδη την εισχώρηση της υπεριώδους ακτινοβολίας κατά 97%. Η προστασία που παρέχουν οι κρέμες με δείκτη μεγαλύτερο από 30, διαφέρει μόνο κατά 1%.
Μας παχαίνουν οι ξηροί καρποί; ΟΧΙ
Ο σημαντικότερος παράγοντας που προκαλεί αύξηση του βάρους είναι η κατανάλωση ποσότητας. Επομένως, αν προσέξουμε δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να μην εντάξουμε στη διατροφή μας τους ξηρούς καρπούς, που εφοδιάζουν τον οργανισμό με υγιεινά λίπη και αποτελούν μια πηγή πλούσια σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία.
Είναι το περπάτημα τόσο αποτελεσματικό όσο το τρέξιμο; ΝΑΙ
Σύμφωνα με έρευνες, αυτό που έχει σημασία είναι το πόση ώρα γυμνάζεται κανείς και όχι το πόσο σκληρά.
Το να πίνουμε χυμό φρούτων είναι εξίσου ωφέλιμο με το να τρώμε το ίδιο το φρούτο; ΟΧΙ
Επειδή η κατανάλωση του ίδιου του φρούτου παρέχει περισσότερα θρεπτικά οφέλη στον οργανισμό από το να πίνει κανείς μόνο το χυμό του.
Είναι όλα τα είδη ψωμιού ολικής άλεσης πιο υγιεινά από το λευκό ψωμί; ΟΧΙ
Δεν είναι όλα τα ψωμιά ολικής άλεσης φτιαγμένα έτσι ώστε να περιέχουν όλα τα ωφέλιμα μέρη από τον πυρήνα του κόκκου. Γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει να προσέχουμε να αναγράφεται στη συσκευασία η ένδειξη «από σιτάρι ολικής άλεσης».
Προκαλεί ο καφές καρκίνο; ΟΧΙ
Ο καφές «ενοχοποιήθηκε» κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όταν σύμφωνα με μια μελέτη συνδέθηκε με τον καρκίνο στο πάγκρεας. Ωστόσο, οι μετέπειτα σχετικές μελέτες τάσσονται υπέρ της κατανάλωσης ροφημάτων με καφεΐνη.
Αυξάνουν τα αυγά τα επίπεδα της χοληστερόλης; ΟΧΙ
Διότι παρά το ότι ο κρόκος του αυγού αποτελεί μια σημαντική πηγή χοληστερόλης (μια κηρώδης ουσία που μοιάζει με λίπος) ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κορεσμένο λίπος επηρεάζει πολύ περισσότερο τη χοληστερόλη του αίματος από το να καταναλώνει κανείς τροφές που περιέχουν χοληστερόλη.
Μπορεί το γιαούρτι να βοηθήσει στη δυσπεψία; ΝΑΙ
Επειδή το γιαούρτι περιέχει ευεργετικά βακτήρια, τα λεγόμενα «προβιοτικά», που βοηθούν στην πέψη και στη διατήρηση μιας ισορροπίας στον ανθρώπινο οργανισμό.
Είναι ασφαλές να τοποθετούμε τροφές σε πλαστικές συσκευασίες στο φούρνο μικροκυμάτων; ΝΑΙ
Εφόσον αναγράφεται στην πλαστική συσκευασία η ένδειξη «ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων», είναι απόλυτα ασφαλές αφού έχει αποδειχθεί ότι η ποσότητα της παραμικρής διαρροής χημικών ουσιών στις τροφές είναι τόσο απειροελάχιστη που δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.
Μπορεί η τηλεόραση να καταστρέψει την όρασή μας; ΟΧΙ
Για τον απλούστατο λόγο ότι οι σύγχρονες συσκευές τηλεόρασης διαθέτουν ειδική ασπίδα προστασίας που εμποδίζει τις επιβλαβείς εκπομπές ακτινοβολίας να επηρεάσουν την όραση.
Είναι το κόκκινο κρασί πιο ωφέλιμο από το λευκό; ΝΑΙ
Επειδή το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερη ρεσβερατρόλη από ό,τι το λευκό. Η ρεσβερατρόλη (που είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βρίσκεται στο φλοιό των σταφυλιών) έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά ασθένειες που σχετίζονται με τη διαδικασία του γήρατος.
Είναι το εμφιαλωμένο νερό πιο υγιεινό από το νερό της βρύσης; ΟΧΙ
Διότι το εμφιαλωμένο νερό είναι πιο επιρρεπές στο να μολυνθεί σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, κι αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με τον τρόπο και τη συχνότητα ελέγχου και επεξεργασίας του. Ενώ οι δημόσιες παροχές νερού ελέγχονται για προσμίξεις πάσης φύσεως καθημερινά, οι εταιρείες εμφιαλωμένου νερού είναι υποχρεωμένες να πραγματοποιούν έλεγχο για τον εντοπισμό προσμίξεων σε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ακόμα κι ετήσια βάση.