Σε έξι κόλλες χαρτί τυλίγει την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Με ένα μανιφέστο γεμάτο διλήμματα επιδιώκει την προσωπική του ρεβάνς από τους Σαμαρά-Βενιζέλο, ζητώντας εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή με τον όρο την επομένη να αλλάξει η κυβέρνηση! Αφήνει επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος («θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας εάν πάμε σε εκλογές») στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν με τις απόψεις του.
«Την ώρα που η χώρα χρειαζόταν να αξιοποιήσει με όλους τους τρόπους τη δυναμική των θυσιών του ελληνικού λαού και των πρωτοφανών αποτελεσμάτων που πέτυχε, βρίσκεται απέναντι από τους εταίρους μας χωρίς διαπραγματευτικό οπλοστάσιο, αλλά και στο αδιέξοδο που διαμόρφωσαν τόσο η ίδια η ηγεσία της κυβέρνησης με τις επιλογές της, όσο και η ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τη δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της», γράφει ο Γ. Παπανδρέου.
Κατηγορώντας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει: «Οι έχοντες την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας απέτυχαν να την οδηγήσουν στην “επόμενη μέρα”, παρά τη διακομματική στήριξη στη Βουλή, παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες κοινωνικής ηρεμίας σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίσαμε εμείς την περίοδο 2009-2011 και παρά το γεγονός ότι οι δυσκολότερες αποφάσεις μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής έγιναν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Και δυστυχώς, η ηγεσία της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συναγωνίζεται και ξεπερνά σε ανευθυνότητα την ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της περιόδου 2009-2011».
Επιπλέον, ο Γιώργος Παπανδρέου για μια ακόμη φορά υπερασπίζεται την απόφασή του σε σχέση με το δημοψήφισμα που εντέλει δεν έγινε, το 2011: «Στα τέλη του 2011 οι πολίτες θα καλούνταν να δώσουν αυθεντική απάντηση σε πραγματικά διακυβεύματα και πραγματικά δεδομένα. Ένα χειροπιαστό πρόγραμμα, που προέβλεπε και την τεράστια δανειοδότηση της χώρας μας και το μεγαλύτερο ιστορικά κούρεμα χρέους που έγινε ποτέ».
Ο Γ. Παπανδρέου εκφράζει την άποψη ότι η παρούσα Βουλή πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως αμέσως μετά χρειάζεται ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης.
Φωτογραφίζοντας την επόμενη κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό, αναφέρει: «Η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και να καταστεί δυνατή η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει μεταξύ άλλων:
- Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.
- Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων της.
- Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.
- Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.
- Να αξιοποιήσει το θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή τη δυνατότητα να αποφασίζει ο ίδιος ο πολίτης για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα.
- Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην “επόμενη μέρα”».