Ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, εδώ και 87 χρόνια, αποτελεί τη ζωντανή μνήμη και συνέχεια του Ελληνισμού της Πόλης στη χώρα μας.
Μεταφέροντας από τη θρυλική Βασιλεύουσα το πολυτιμότερο στοιχείο που διακρίνει την ανθρώπινη φύση, δηλαδή τον πολιτισμό, λίγοι αλλά εκλεκτοί Κωνσταντινουπολίτες ίδρυσαν το 1928 το Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών, δικαιώνοντας τη ρήση του Αποστόλου Παύλου: «Ως αποθνήσκοντες και ιδού ζώμεν, ως παιδευόμενοι και μη θανατούμενοι, ως πτωχοί, πολλούς δε πλουτίζοντες, ως μηδέν έχοντες και πάντα κατέχοντες». Ουσιαστικά, εκείνοι οι πρόγονοί μας μεταλαμπάδευσαν στην ελεύθερη πατρίδα τον υπερχιλιόχρονο πολιτισμό του Βυζαντίου που καταυγάζει με την ακτινοβολία του ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Σήμερα, εμείς στο Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών, επιδεικνύοντας ένα πολυσχιδές έργο στην ελληνική κοινωνία, συνεχίζουμε τη θαυμαστή πορεία μας και οραματιζόμαστε ένα μέλλον όπου θα υπάρξει πλήρης και οριστική αποκατάσταση των απαράγραπτων δικαίων του Κωνσταντινουπολίτικου Ελληνισμού όπου γης, και προς την κατεύθυνση αυτή μοχθούμε με όλες τις δυνάμεις μας.
Συνάντηση των μελών του ΔΣ του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών
με το ΔΣ του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων
Κάνοντας λοιπόν πράξη το όραμα, βρεθήκαμε για μια ακόμη φορά, τον Νοέμβριο του 2014, δίπλα στους αδελφούς μας που ζουν και δημιουργούν στην Πόλη. Οι συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τους φορείς και τα μέλη της κοινότητας έγιναν σε κλίμα φορτισμένο από την αγωνία για το αύριο της ομογένειας θέτοντας μια σειρά ερωτήματα που επίμονα ζητούν τις απαντήσεις τους:
- Πώς θα αντιμετωπισθεί το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα;
- Ποιες είναι οι προτεραιότητες της ομογένειας;
- Ποιο είναι το μέλλον των Σχολείων μας;
Η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο αποτελεί για μας μια μέθεξη στην πνευματικότητα του Σεπτού Θρόνου της Ορθοδοξίας.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρά τα προσκόμματα που έχει επιβάλει και εξακολουθεί να θέτει η τουρκική κυβέρνηση με τη μη αναγνώριση της νομικής οντότητάς του, εκπέμπει το ασίγαστο πνευματικό φως του στα τριακόσια εκατομμύρια ορθοδόξων ανά την υφήλιο.
Ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων προσφέρει σημαντικό έργο με την αξιοποίηση κοινοτικών ιδρυμάτων, δημιουργώντας ξενώνες και παρέχοντας διευκολύνσεις στους Ελλαδίτες που έρχονται στην Πόλη για σπουδές και εργασία. Είναι πράγματι άξια επαίνων η εφαρμογή του Προγράμματος «Μειονοτικοί Πολίτες, Ισότιμοι Πολίτες» που υλοποιείται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασική επιδίωξη του Προγράμματος είναι να συνεισφέρει στη μεγαλύτερη κατανόηση και σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων εντός της τουρκικής κοινωνίας. Επιπλέον, επικεντρώνεται στην ανάγκη ενίσχυσης και ενθάρρυνσης της συμμετοχής της ελληνικής κοινότητας στην κοινωνική ζωή της χώρας.
Μαθητές του Ζαππείου στο υποδειγματικό εργαστήριο Βιολογίας
Τα Σχολεία μας, η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζάππειο και το Ζωγράφειο καλούνται να αντιμετωπίσουν προβλήματα που αφορούν στον μικρό αριθμό των μαθητών, στην καθυστέρηση της διαδικασίας έγκρισης και χορήγησης άδειας διδασκαλίας στους μετακλητούς εκπαιδευτικούς. Η ελληνομάθεια και γενικότερα η ελληνική παιδεία εξακολουθεί να είναι ένα ακανθώδες ζήτημα. Παρά τις αντιξοότητες, διαπιστώσαμε τη θέληση και το ζήλο των διευθυντών και των διδασκόντων να κρατήσουν ζωντανά τα Σχολεία μας, τα πραγματικά φυτώρια για το μέλλον του Ελληνισμού στην Πόλη.
Επισημάναμε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ένταξη Ελλαδιτών, με προϋπόθεση την απρόσκοπτη χορήγηση αδείας παραμονής και ασκήσεως επαγγέλματος από τις τουρκικές αρχές – γεγονός που θα δώσει ζωογόνο πνοή στην κοινότητα.
Η διάσωση, καταγραφή και αξιοποίηση των κοινοτικών αρχείων πρέπει να οργανωθεί συστηματικά και να ολοκληρωθεί μεθοδικά. Τα αρχεία αυτά αποτελούν την ανεπανάληπτη αποτύπωση της κοινοτικής ζωής των προγόνων μας σε όλες τις εκφάνσεις της.
Κοινή διαπίστωση όλων μας είναι ότι η τουρκική πολιτεία ενώ έκανε κάποια βήματα για αποκατάσταση των χρόνιων ζητημάτων που εκκρεμούν εις βάρος της ομογένειάς μας, το ενδιαφέρον ξαφνικά σταμάτησε.
Επιστρέψαμε με την πεποίθηση ότι ο Ελληνισμός της Πόλης θα επανακτήσει σύντομα την παλαιά του δυναμικότητα, αρκεί οι ενδεδειγμένες ενέργειες να έχουν εφικτούς στόχους αλλά και υψηλά, μακρόπνοα οράματα.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου Λάκης Βίγκας πλάι στην προτομή του Κ. Π. Καβάφη
στον περίβολο του Ναού της Παναγίας Κουμαριώτισσας
Εδώ θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι η διαχείριση των ζητημάτων της ομογένειας είναι αποκλειστική ευθύνη και δικαιοδοσία των φορέων που την εκπροσωπούν. Εμείς θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ευόδωση όποιων θεμάτων θεωρείται σκόπιμη η συμβολή μας, στηρίζοντας αμέριστα τις πρωτοβουλίες που η κοινότητα αναλαμβάνει.
Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών