Οι νομάδες Τούρκοι που κατοικούν σήμερα στο χωριό του παππού του, την ορεινή Ίμερα του Πόντου, υποδέχτηκαν το δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Θεσσαλονίκης Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και την παρέα του με εγκαρδιότητα και φιλική διάθεση, όπως ο ίδιος λέει. Με αφορμή την επίσκεψή του στην Παναγία Σουμελά (φωτο κάτω) τον Δεκαπενταύγουστο του 2010 –όταν λειτούργησε εκεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για πρώτη φορά μετά από δεκάδες χρόνια σιωπής– ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης αποφάσισε να νοικιάσει βανάκι και να πάει να βρει το σπίτι του παππού του. Και τις μνήμες των προγόνων του.
«Από το σπίτι σήμερα σώζονται κάποια χαλάσματα, ωστόσο οι άνθρωποι μας υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα και με φιλική διάθεση. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι οι σημερινοί κάτοικοι χρησιμοποιούν τις υποδομές που άφησαν οι παππούδες μας πριν από τον ξεριζωμό. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν το ίδιο υδραγωγείο και δίκτυο ύδρευσης, ενώ τα παιδιά τους πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο με αυτό των Ποντίων των αρχών του 20ού αιώνα. Εκείνο που με στενοχώρησε, είναι ότι χρησιμοποιούν το ναό του Αγίου Ιωάννη, μια πολύ όμορφη εκκλησία, ως στάβλο, και εκεί προφυλάσσουν τα ζωντανά τους», λέει στο pontos-news.gr ο Ιγ. Καϊτεζίδης.
Η φωνή του σπάει όταν διηγείται το περιστατικό με τον πατέρα του, στον οποίο παρέδωσε λίγο χώμα από το χωριό του δικού του πατέρα.
«Ο πατέρας μου δεν πήγε ποτέ στα Ίμερα, αφού γεννήθηκε εδώ. Ήθελα να τον πάρω το 2010 μαζί μου, αλλά δυστυχώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Του έφερα όμως μια χούφτα χώμα και δεν σταμάτησε καθόλου να κλαίει από τη συγκίνηση για δύο μέρες», θυμήθηκε συγκινημένος ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη.
Με φόντο τα χαλάσματα του σπιτιού του παππού
Πόντιος και από τους δύο γονείς είναι ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Οι γονείς του πατέρα του από τα Ίμερα και της μητέρας του από την Τραπεζούντα. Οι πρώτοι μετά τον ξεριζωμό εγκαταστάθηκαν στο τότε Αρσακλή (σημερινό Πανόραμα Θεσσαλονίκης) και οι δεύτεροι στον Ακρίτα Κιλκίς.
Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος το 1998, στον προσφυγικό τότε Δήμο Πανοράματος (Πόντιοι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του). Επανεξελέγη το 2002 και το 2006, για να εκλεγεί ακόμα δύο φορές δήμαρχος (το 2010 και το 2014) και στον «καλλικρατικό» Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, στον οποίο πλέον το ποντιακό στοιχείο δεν αποτελεί την πλειοψηφία.
Σήμερα στον συγκεκριμένο «καλλικρατικό» δήμο οι Πόντιοι είναι συγκεντρωμένοι στα δημοτικά διαμερίσματα Πανοράματος –ουσιαστικά το δημιούργησαν Πόντιοι– και Φιλύρου. Στο πρώτο οι πρόσφυγες είναι κυρίως Ιμεραίοι και Σανταίοι, ενώ υπάρχουν ακόμα Κρωμναίοι και Παρτέτες. Στο Φίλυρο οι Πόντιοι πρόσφυγες προήλθαν από το Καρς.
«Τιμώ όλες τις φυλές της Ελλάδας, διότι η καθεμιά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Ωστόσο το αίμα μου είναι ποντιακό και είμαι περήφανος για τη δική μου φυλή. Πάντοτε στην ψυχή μου θα υπάρχει ο τόπος προέλευσης της οικογένειάς μου και θα νιώθω περηφάνια σε όλη μου τη ζωή γι’ αυτήν», λέει ο κ. Καϊτεζίδης.
Κοπέλες της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος με την παραδοσιακή ενδυμασία
Ο ίδιος είχε κι έναν καλό λόγο για το pontos-news.gr, αφού σημείωσε ότι πρόκειται για μια ουσιαστική προσπάθεια στήριξης του Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία πρέπει να χαροποιεί όλους τους Ποντίους στη χώρα.
Τρεις σύλλογοι Ποντίων υπάρχουν στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη (δύο στο Πανόραμα κι ένας στο Φίλυρο). Πρόκειται για την Ένωση Ποντίων Πανοράματος, τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ιμεραίων Πανοράματος και το Σύλλογο Ποντίων Φιλύρου.
Ο δήμαρχος και η οικογένειά του είναι μέλη και των δύο ποντιακών συλλόγων του Πανοράματος, ενώ ο ίδιος παλαιότερα είχε διατελέσει γενικός γραμματέας και στους δύο.
Επί δημαρχίας του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, τον Απρίλιο του 2010, εγκαινιάστηκε το Μνημείο του Πόντιου Πρόσφυγα στην πλατεία του Φιλύρου. Αποτυπώνει τη διαδρομή των προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες στην Ελλάδα.
Από τα εγκαίνια του μνημείου το 2010
Ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη του δήμαρχου Πυλαίας-Χορτιάτη είναι η επίσκεψη του γνωστού Πόντιου κοσμοναύτη Θεόδωρου Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλου στις 16 Δεκεμβρίου 2003: «Ήρθε και μίλησε σε μαθητές για τις εμπειρίες του από το διάστημα, ενώ παρουσίασε και οπτικό υλικό. Είχε έρθει με μεταφράστρια και όλοι πιστέψαμε ότι θα μιλήσει στα ρωσικά και εκείνη θα μεταφράζει στα ελληνικά. Ωστόσο, έκανε μιάμιση ώρα ομιλία στα ποντιακά και η κοπέλα μετέφραζε στα νεοελληνικά! Επί μιάμιση ώρα ακούγαμε την Οδύσσεια του διαστήματος στα… ποντιακά», είπε στο pontos-news.gr ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
- Η δημοσίευση της ιστορίας του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη εντάσσεται στο πλαίσιο παρουσίασης
από το pontos-news.gr μιας σειράς ανθρώπων της κοινωνικής ζωής του τόπου με προσφυγική καταγωγή.