Μια νέου τύπου εξατομικευμένη αντιγηραντική θεραπεία που προσαρμόζεται ανάλογα με το DNA της κάθε γυναίκας προτείνει ο Ελληνοκύπριος επιστήμονας και εφευρέτης Κρις Τουμάζου, τρελαίνοντας τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο!
Η θεραπεία του ευρηματικού εφευρέτη βασίζεται σε ένα «τσιπάκι», το οποίο επιτρέπει στους δημιουργούς του προϊόντος να αναλύουν -με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή- δείγμα από το γενετικό υλικό του ατόμου μέσα σε μόλις 30 λεπτά! Από εκεί προσδιορίζουν πόσο γρήγορα το σώμα διασπά το κολλαγόνο, δηλαδή τη ζωτική πρωτεΐνη που μεταξύ άλλων διατηρεί φρέσκο το δέρμα καθώς και το επίπεδο των αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό.
Με αυτές τις πληροφορίες διαθέσιμες, οι επιστήμονες μπορούν να παρασκευάσουν ορό ή κρέμα με τη σωστή ποσότητα κολλαγόνου και αντιοξειδωτικών για κάθε γυναίκα. Όπως έδειξαν οι 18μηνες κλινικές δοκιμές σε κλινική του Λονδίνου, το επαναστατικό προϊόν Geneu μειώνει τις ρυτίδες και άλλες φθορές του δέρματος έως 30% μέσα σε 12 εβδομάδες.
Η βρετανική εφημερίδα Telegraph σημειώνει ότι η ταχύτητα διάσπασης και καταστροφής του κολλαγόνου ποικίλλει από οργανισμό σε οργανισμό και εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την μετάλλαξη ενός γονιδίου, που ρυθμίζει την παραγωγή του. Οι άνθρωποι που διατηρούν υγιές δέρμα μετά τα 60 και τα 70 τους, είναι πιθανότατα όσοι, χάρη στο DNA τους, εμφανίζουν αργή διαδικασία καταστροφής του κολλαγόνου.
Τα αντιγηραντικά προϊόντα που προορίζονται για όλες τις γυναίκες, άσχετα με το γενετικό «προφίλ» και τις ιδιαιτερότητές τους, είτε παρέχουν λιγότερο κολλαγόνο, είτε περισσότερο. «Πάρα πολύ κολλαγόνο θα κάνει ζημιά στο δέρμα. Πολύ λίγο δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Το νέο τεστ DNA δείχνει ακριβώς πόσο κολλαγόνο μπορεί να μεταβολιστεί» δήλωσε ο Κρις Τουμάζου.
Όπως ο ίδιος είπε, το προϊόν του είναι κατάλληλο για «κυρίες που δεν έχουν καταφύγει στο μπότοξ». Το κόστος της θεραπείας τεσσάρων εβδομάδων με το Geneu είναι περίπου 750 ευρώ.
Ο Ελληνοκύπριος επιστήμονας πιστεύει ότι το «τσιπάκι» του μελλοντικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και με άλλους τρόπους, όπως π.χ. να ελέγχει πόσο καλά ο οργανισμός ενός ασθενούς ανέχεται τις στατίνες, το βασικό φάρμακο κατά της χοληστερίνης, έτσι ώστε να αναπροσαρμόζεται ανάλογα η δοσολογία τους.
Ο Ελληνοκύπριος καθηγητής ηλεκτρονικής και βιοϊατρικής μηχανικής στο Imperial College του Λονδίνο προσφάτως ονομάστηκε χάρη στο «τσιπάκι» του, «Ευρωπαίος εφευρέτης της χρονιάς» 2014. Ωστόσο έχει κάνει και άλλες τεχνολογικές ανακαλύψεις στον τομέα της ιατρικής, όπως ένα κοχλιακό εμφύτευμα για άτομα με προβλήματα ακοής, ένα τεχνητό πάγκρεας για διαβητικούς και ένα ασύρματο μόνιτορ καρδιάς.