Οι εκπρόσωποι της τρόικας μάλλον δεν γνωρίζουν από savoir vivre και με το… bonsoir έκαναν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στη βίλα Σάιντ στο Παρίσι να μην πιστεύει στα αυτιά της, αφού οι δανειστές εμφανίστηκαν με άγριες διαθέσεις. Εκεί που μέχρι τώρα ανέβαζαν το δημοσιονομικό κενό στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, την Τρίτη το έφτασαν στα 3,5 δισ. κάτι που προκάλεσε ίλιγγο στην Αθήνα.
Και αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο νούμερο δεν μπορεί να καλυφθεί, στριμώχνει απίστευτα την κυβέρνηση και εάν κάτι δεν αλλάξει θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις καθώς ήδη αρκετοί βουλευτές προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί αυτό το κενό.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που δείχνει το χάσμα αντιλήψεων των δυο πλευρών είναι ότι η ελληνική μιλά για δημοσιονομικό κενό το 2015 μόλις 350 εκατομμύρια. Δηλαδή η διαφορά είναι περίπου 3 δισ. ευρώ!
Η απόσταση ήταν τέτοια που ενώ αρχικά ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωνε αισιόδοξος, το βράδυ της Τρίτης πηγή του υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώνοντας την αδιαλλαξία της τρόικας, φρόντιζε να διαρρεύσει ότι «η συζήτηση προχωρά αναλυτικά και εξαντλητικά σε όλα τα δημοσιονομικά ζητήματα.»
Η ελληνική πλευρά έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πάλι τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για το πώς μπορεί να καλυφθεί μέρος της διαφοράς. Η Ελλάδα προσδοκά σε βελτίωση των εσόδων λόγω ανάπτυξης, καλύτερη απόδοση στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ (πάνω από 80%, όταν η τρόικα το υπολογίζει στο 60%), από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων καθώς και από τη δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων από υποθέσεις φοροδιαφυγής, απάτης προς το δημόσιο κτλ.
Οι συζητήσεις ξεκίνησαν την Τρίτη στις 3:00 μετά το μεσημέρι και μετά τις 7:00 μμ στο κτήριο μπήκαν και οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δυο τους είχαν την καυτή ατζέντα του ασφαλιστικού, των ομαδικών απολύσεων, των απολύσεων στο Δημόσιο αλλά και το νέο μισθολόγιο.
Η συζήτηση αναμένεται να συνεχισθεί την Τετάρτη το πρωί με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι στο τέλος θα πείσει την τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα έστω και για ένα 48ωρο, την 1η Δεκεμβρίου, ώστε να γίνει μια πολιτική δήλωση στήριξης που θα την «ανακουφίσει» και θα της δώσει πολιτικό χρόνο.