Στην αρχή, οι δύτες της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων θεωρούσαν ότι στην περιοχή της συνοικίας του Σταδίου, στη θάλασσα της Δήλου, είχαν εντοπίσει λιμενικές εγκαταστάσεις. Οι νέες έρευνες, όμως, του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών έβγαλαν ακόμα μεγαλύτερο… λαβράκι.
Ο βυθός στη βορειοανατολική πλευρά της Δήλου αντί για λιμενικές εγκαταστάσεις έκρυβε οικιστικά κατάλοιπα που αποτελούν τα ανατολικά όρια της συνοικίας του Σταδίου. Ένα κομμάτι άστεως δηλαδή που πνίγηκε κάτω από το νερό όπως η Πομπηία θάφτηκε κάτω από τη λάβα.
Σε βάθος περίπου 1,5-2 μ. οι δύτες αποτύπωσαν με γραφική και φωτογραφική μέθοδο εγκαταστάσεις που σχετίζονται με εμπορικές και ίσως βιοτεχνικές δραστηριότητες. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν από την παρουσία δαπέδου, στο ανατολικό όριο του οποίου βρέθηκαν στερεωμένα στο έδαφος, και σε σειρά, 16 πήλινα αγγεία (αμφορίσκοι) που σώζονται κατά το ήμισυ, σε συνδυασμό με έναν κλίβανο.
Η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας και καταδυόμενη αρχαιολόγος Μαγδαληνή Αθανασούλα, μαζί με τον δύτη Μανώλη Τσεφρώνη και τον καταδυόμενο εργατοτεχνίτη Σπύρο Μουρέα, εντόπισαν επίσης και φωτογράφησαν στην επέκταση του δαπέδου λιθόπλινθους μεγάλων διαστάσεων σε σειρά. Ίσως και να πρόκειται για μέρος από την προκυμαία της συνοικίας του Σταδίου.
Σε βάθη από 20 εκ. έως ένα μέτρο εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν τοίχοι κτισμάτων και δομικά στοιχεία πεσμένης κιονοστοιχίας. Κατά την έρευνα αποτυπώθηκαν και τοίχοι κτισμάτων στον αιγιαλό κατά μήκος της ακτογραμμής.
Από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στη νέα αρχαιολογική έρευνα της Δήλου συμμετείχαν η καταδυόμενη αρχιτέκτονας-μηχανικός και αρχαιολόγος Δρ. Μάνθα Ζαρμακούπη και η καταδυόμενη αρχιτέκτονας-μηχανικός και αναστηλώτρια Φωτεινή Βλαχάκη.