Στις 20 Νοεμβρίου του 1921 με διαταγή της τουρκικής κυβέρνησης κλείνει το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας μετά από λειτουργία 239 ετών. Οι μαθητές και οι καθηγητές εκδιώκονται. Στην είσοδο τοποθετούνται τσανταρμάδες (Τούρκοι χωροφύλακες), απαγορεύοντας την είσοδο και την παραμονή πλησίον του κτηρίου.
Το Φροντιστήριον ήταν σημείο αναφοράς για όλη την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πόντου και κατέστη ο μακροβιότερος εκπαιδευτικός οργανισμός της ευρύτερης Μικράς Ασίας.
Διανοούμενοι καταρτίστηκαν στα θρανία του, οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν την ελληνική παιδεία, ενώ σημαντικός ήταν ο ρόλος του Φροντιστηρίου στη διαμόρφωση εθνοτοπικής ταυτότητας. Στα τέλη του 19ου αιώνα είχε αναγνωριστεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως πλήρες γυμνάσιο, ισότιμο των ελληνικών.
Το τελευταίο μεγαλοπρεπές κτήριό του αποπερατώθηκε το 1902, αλλά οι άνθρωποι που το καθιστούσαν κυψέλη ζωής και γνώσης αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν στα τέλη του 1921, λίγο πριν από την ολοκλήρωση του σχεδίου των Νεοτούρκων για τον μεγάλο ξεριζωμό των χριστιανικών πληθυσμών από την Ανατολή.
Επιμέλεια: Κώστας Κοντογιαννίδης