Παρά τις προειδοποιήσεις και την προσπάθεια ορθής χρήσης των φαρμάκων, τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν διενεργηθεί κατά καιρούς δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών που λαμβάνουν αντιβιοτικά ακόμη και για απλές ιώσεις αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Επιπλέον, η κατάχρηση των αντιβιοτικών, με την ανάπτυξη βακτηρίων τα οποία αντιστέκονται στη θεραπεία, καθιστά συχνά τον ανθρώπινο οργανισμό ανθεκτικό στην αγωγή, καθυστερώντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας του. Με λίγα λόγια ο χρόνος ανάρρωσης επιμηκύνεται.
Στο πλαίσιο της ετήσιας εκστρατείας «ορθής χρήσης των αντιβιοτικών» που συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Επιδημιών (ECDC), η 18η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά. Ήταν χθες, όμως οι συνέπειες της στρατηγικής που εκπονείται είναι μακροπρόθεσμες.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την απειλή που συνιστά για τη δημόσια υγεία η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών αλλά και η αποκατάσταση της αλήθειας ως προς το πότε χρειάζεται πραγματικά να καταφεύγει κανείς στη λήψη τους.
Το pontos-news.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΣΑ) Κωνσταντίνο Λουράντο και ζήτησε τη γνώμη του πάνω στο φλέγον αυτό θέμα. Ιδού τι μας είπε ο Κ. Λουράντος:
«Στη χώρα μας είναι πολύ συχνή η χρήση των αντιβιοτικών σε ηλικιωμένους, κυρίως στα νοσοκομεία, όπου η χορήγηση αντιβιοτικών κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά διάφορες σοβαρές παθήσεις που δεν υπάρχει άλλος τρόπος να θεραπευτούν. Από εκεί και πέρα, τα αντιβιοτικά πλέον χορηγούνται σε πολύ μικρότερη συχνότητα από ό,τι σε άλλες χώρες και η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να περιορίζει τη χρήση τους αυστηρά σε ιδιάζουσες περιπτώσεις.
»Ο κόσμος θα πρέπει να αποβάλει τη φοβία που έχει αναπτύξει γύρω από τα αντιβιοτικά και να ακολουθεί αποκλειστικά τις οδηγίες των υπευθύνων της υγείας και των ιατρών επιστημόνων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι και οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα της συνταγογράφησης αντιβιοτικών. Σίγουρα πάντως απαιτούνται ακόμη αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών.
»Ως Φαρμακευτικός Σύλλογος έχουμε πολλές φορές διατυπώσει την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε άλλη τακτική. Θέλει χρόνο για να αλλάξει η σχετική νοοτροπία, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που επιβάλλεται να τονιστεί είναι ότι τα αντιβιοτικά επιβάλλεται να χορηγούνται μόνο για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς, όπως ένα απλό κρυολόγημα που θα υποχωρήσει μετά από λίγες ημέρες, όταν κάνει τον κύκλο του, χωρίς να χρειαστεί η λήψη αντιβιοτικών».
Βίκυ Καλοφωτιά