Λύση ανάσα για να βγουν γρηγορότερα στη σύνταξη στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η-1-2015 και μετά, προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Για πρώτη φορά όμως και αυτό είναι ιστορική αποκατάσταση των ηρώων μας που πολέμησαν στην Κύπρο κατά την εισβολή του Αττίλα, περιλαμβάνεται διάταξη που αναγνωρίζει ουσιαστικά την συμβολή των αγωνιστών που έλαβαν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κύπρο (1964,1967,1974), χορηγώντας ισόβιο μηνιαίο τιμητικό βοήθημα 100 ευρώ ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά τους στην πατρίδα.
Ειδικότερα, στο υπό κατάθεση Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
- Θεσπίζεται η σταδιακή μετάβαση στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού των στρατιωτικών που κατετάγησαν στην Υπηρεσία από το έτος 1990 και μετά, με αύξηση του χρόνου παραμονής στην υπηρεσία κατά 1,5 έτος για κάθε επόμενο έτος θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης. Πιο συγκεκριμένα, έως 31-12-2014 οι ένστολοι συνταξιοδοτούνται με 30,5 χρόνια προϋπηρεσίας. Στην περίπτωση που δεν υπήρχαν αλλαγές στον τρόπο συνταξιοδότησης, θα έπρεπε από 1.1.2015 να ισχύσουν τα 40 χρόνια προϋπηρεσίας, άρα θα αυξανόταν αυτόματα κατά 9,5 έτη, ο χρόνος προϋπηρεσίας για χορήγηση σύνταξης. Με τις διατάξεις που προωθούνται, κάθε έτος προστίθεται 1,5 χρόνος προϋπηρεσίας και έτσι το 2019 γίνεται η τελική προσαρμογή, καθώς τότε θα απαιτούνται 39,5 έτη προϋπηρεσίας.
- Αναγνωρίζεται ως συντάξιμος, για τα στελέχη της ελληνικής αστυνομίας και της πυροσβεστικής, ο χρόνος που μεσολάβησε από την κύρωση των πινάκων επιτυχίας (το έτος 1989) μέχρι την κατάταξή τους στα Σώματα αυτά με την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών.
- Προβλέπεται, για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, ότι η υπηρεσία των προσώπων αυτών σε όλες τις οργανικές μονάδες και υπηρεσίες προσμετράται, έως και 5 έτη, στο διπλάσιο. Θα πρέπει να πληρώσουν εισφορές στο διπλάσιο.
- Προβλέπεται η καταβολή της σύνταξης σε στρατιωτικούς, άντρες και γυναίκες, που έχουν ανάπηρο παιδί ή ανάπηρο σύζυγο, με τη συμπλήρωση των 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας και του 50ου έτους της ηλικίας.