Αντίστροφα μετρά τον χρόνο η κυβέρνηση ποντάροντας στην επιστροφή της τρόικας από μέρα σε μέρα. Όμως τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά και δεν λένε να κλείσουν παρά τις υποχωρήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν έχουν σταματήσει οι αναταράξεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της ακύρωσης της ευνοϊκής τροπολογίας για τη ρύθμιση χρεών μέχρι το τέλος Μαρτίου για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.
Το ερώτημα που παραμένει είναι αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και να μπορέσει να περάσει τις «καλές ειδήσεις» στους πολίτες.
Ασφαλιστικό: Η Αθήνα επιχειρεί να αποφύγει νέες περικοπές συντάξεων εντάσσοντας τις αλλαγές στο ασφαλιστικό στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος προληπτικής στήριξης από τη νέα χρονιά. Το ΔΝΤ πιέζει να αυξηθεί από τα 15 στα 20 χρόνια ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για τη λήψη κατώτατης σύνταξης και να καταργηθούν τα καθεστώτα πρόωρης συνταξιοδότησης.
Μισθολόγιο: Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου από το 2015 βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της τρόικας, που επιμένει να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος στις αρχές του νέου έτους. Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ότι το καινούργιο μισθολογικό πλαίσιο θα περιλαμβάνει και περικοπή του μη μισθολογικού κόστους (υπερωρίες, οδοιπορικά, εκτός έδρας, σεμινάρια επιμόρφωσης).
Εργασιακά: Η Αθήνα λέει «όχι» στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σκληρή στάση, ιδίως του ΔΝΤ, στο θέμα αυτό. Το πιθανότερο είναι να αλλάξει ο νόμος για τις απεργίες ώστε να δοθεί κάτι στο ΔΝΤ.
Φορολογικά: Η μνημονιακή υποχρέωση για αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ, με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και ένταξη πολλών αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23%.
Κόκκινα δάνεια: Παραμένουν στο τραπέζι καθώς η τρόικα θεωρεί ότι η ελληνική πρόταση ενέχει δημοσιονομικούς κινδύνους. Επιμένει,δε, πως δεν θα πρέπει να υπάρξει οριζόντια ρύθμιση και στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων των νοικοκυριών, όπως έγινε με επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα, το χάσμα μεταξύ Υπουργών και βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση μεγαλώνει και αναζητούνται τα εξιλαστήρια θύματα που θα πληρώσουν τις απανωτές γκάφες.
Εάν δεν ήταν εν αναμονή η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα ήταν ήδη σπίτι του. Ο χρόνος για αυτόν ήδη μετρά αντίστροφα μιας και τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρονται να έχουν μεταφέρει σε συνεργάτες τους την απογοήτευσή τους για τις επιδόσεις του.