Το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία και τους ομογενείς που βρίσκονται εκεί, έχει η Αθήνα. Οι ελληνικές αρχές κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φροντίσουν τους Έλληνες στην δοκιμαζόμενη περιοχή με διάφορους τρόπους. Μάλιστα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος, μετά από αίτημα του προέδρου της ειδικής μόνιμης επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, Σάββα Αναστασιάδη ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την κατάσταση των ομογενών στην Ουκρανία.
«Οι Έλληνες της Ουκρανίας είναι η άμεση προτεραιότητά μας» είπε ο υφυπουργός ενώπιον της επιτροπής, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «σχεδόν ομαλή» για τους ομογενείς. Ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχει ανησυχία κυρίως ενόψει του χειμώνα και με δεδομένο ότι αρκετοί Έλληνες έχουν μεταφερθεί σε προσωρινά καταλύματα.
«Η επαφή με την ομογένεια της Ουκρανίας είναι συνεχής και προσεκτική, σε μία σχέση που ήταν και είναι στενή» πρόσθεσε ο Άκης Γεροντόπουλος διευκρινίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ελληνικής υπηκοότητας και δελτίου ομογενή. Σε αυτή τη φάση εκκρεμούν 1.000 αιτήσεις για χορήγηση υπηκοότητας και περίπου 4.000 για χορήγηση δελτίου ομογενή.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, Σάββας Αναστασιάδης
Ο υφυπουργός χαρακτήρισε σημαντική την οικονομική βοήθεια που δίνεται μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Εκτός του αρχικού προϋπολογισμού, χορηγήθηκαν 20.000 ευρώ για τις οικογένειες των έξι θυμάτων στο Σαρτανά της Μαριούπολης, 30.000 ευρώ στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων ως ανθρωπιστική βοήθεια και 43.000 ευρώ για τα προγράμματα ελληνικής γλώσσας. Σε λίγες μέρες θα χορηγηθούν επιπλέον 20.000 ευρώ μέσω του Ερυθρού Σταυρού που θα καλύψουν τις ανάγκες για φάρμακα.
Ο Άκης Γεροντόπουλος απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για το θέμα κυβερνητικής στήριξης της ελληνικής ομογένειας- η τελευταία απογραφή έδειξε ότι οι Έλληνες είναι 95.000- από ενδεχόμενη υπονόμευση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων εκ μέρους της κυβέρνησης του Κιέβου ως υπερεθνικής, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, αλλά και γενικότερα των μειονοτήτων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, Σάββας Αναστασιάδης δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες της Ουκρανίας.