Περιτριγυρισμένος από φίλους, συναδέλφους του βουλευτές και υπουργούς, συνεργάτες, συμπατριώτες και δημοσιογράφους, ο συγγραφέας και βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρουσίασε χθες το βιβλίο του Ρωμιοί της Καππαδοκίας. Από τα βάθη της Ανατολής στο θεσσαλικό κάμπο. Η τραυματική ενσωμάτωση στη μητέρα πατρίδα με αφορμή την επανέκδοσή του.
Το βιβλίο, που ο συγγραφέας το έχει αφιερώσει στη γιαγιά του Χατζημαρία και όσους έζησαν το δράμα της προσφυγιάς, προλογίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Σταύρος Ανεστίδης.
Χθες στον Ιανό μίλησαν γι’ αυτό, χρησιμοποιώντας πολύ ιδιαίτερα λόγια, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (ΝΔ) και Νάσος Αθανασίου (ΣΥΡΙΖΑ), ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης.
Ο Γιώργος Φλωρίδης επισήμανε πως εκείνο που του κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν το πώς αυτός ο πληθυσμός, που ήταν τουρκόφωνος, διαμόρφωσε ελληνική εθνική συνείδηση.
Από την πλευρά του ο Νάσος Αθανασίου είπε πως το βιβλίο του Χαρακόπουλου «φέρνει τον άνθρωπο μέσα στην ιστορία» γιατί ασχολείται με τους ανώνυμους ήρωες, όπως δηλαδή πρέπει «να βλέπουν τα πράγματα οι ιστορικοί, με το “βλέμμα του βατράχου” (από κάτω) και όχι μόνο με το “βλέμμα του αετού”(από πάνω)».
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, που όπως αποκάλυψε γνωρίστηκε προσωπικά με τον βουλευτή και συγγραφέα μόλις χθες, λίγο πριν από την παρουσίαση του βιβλίου –μέχρι τότε γνώριζαν μόνο ο ένας το έργο του άλλου–, μίλησε για «ένα βιβλίο ιστορίας γραμμένο από τα κάτω» που δείχνει πώς μια κοινότητα συνδέεται με την πολιτική ιστορία της.
Ο πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είπε ότι Οι Ρωμιοί της Καππαδοκίας είναι ένα ενδιαφέρον πόνημα για μια σειρά λόγους, μεταξύ των οποίων ότι είναι βιωματικό, αποτελεί ιστοριογραφία του απλού πολίτη και ακολουθεί διεπιστημονική προσέγγιση.
Κλείνοντας, το λόγο πήρε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος, αφού αφιέρωσε την εκδήλωση στον δάσκαλό του Νεοκλή Σαρρή, τόνισε πως με την έρευνά του έκανε το χρέος του στους παππούδες του. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον προσφάτως θανόντα ιστορικό, βυζαντινολόγο, φιλόλογο Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, «ο οποίος δεν τιμήθηκε όπως έπρεπε από το κράτος και τα ποντιακά σωματεία», αν και με τη δουλειά του τεκμηρίωσε την Γενοκτονία των Ελληνοποντίων.
Παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν μεταξύ άλλων εκπρόσωπος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, πλήθος βουλευτές και υπουργοί.
* Οι φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου Ρωμιοί της Καππαδοκίας είναι της κας Βαλεντίνας Ουσταμπασίδη.