Οι πέντε όροφοι του νεοκλασικού κτιρίου θα γεμίσουν με 53 έργα που θεωρούνται το σχεδιαστικό μέλλον. Η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί την 2η Μπιενάλε και οι αίθουσες στο ελληνικό σχολείο στον Γαλατά θα αποκτήσουν και πάλι ζωή.
Η κατασκευή του σχολείου ξεκίνησε το 1853 και διήρκεσε ακριβώς 30 χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 1988 κλείνει λόγω έλλειψης μαθητών, ανοίγει και πάλι το 2001 ως νηπιαγωγείο αλλά το 2007 θα βάλει οριστικό λουκέτο αφού δεν έχει πια οικονομικούς πόρους. Το 2012 το ελληνικό σχολείο στον Γαλατά θα ανοίξει τις πόρτες του για την πρώτη Μπιενάλε Ντιζάιν.
Φέτος τα έργα που παρουσιάζονται τα έχει επιλέξει η βρετανίδα συγγραφέας Ζόε Ράιαν. Τίτλος της Μπιενάλε 2014, που θα διαρκέσει έως και τις 14 Δεκεμβρίου, είναι «Το μέλλον δεν είναι αυτό που ήταν».
Τα έργα χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες, όσοι και οι όροφοι του σχολείου. Εκτός όμως από αυτά, στους ίδιους χώρους θα γίνουν σεμινάρια, προβολές και ειδικά προγράμματα για παιδιά και νέους.
Έργο του Μιχάλη Αναστασιάδη (φωτ.: wallpaper.com)
Αν και το μεγαλύτερο βάρος των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων πέφτει στο σχολείο του Γαλατά, η υπόλοιπη Κωνσταντινούπολη δεν πρόκειται να μείνει… θεατής. Μικρές γκαλερί φιλοξενούν έργα φιλόδοξων σχεδιαστών. Μία από αυτές είναι η Rodeo που θα έχει έργα του Μιχάλη Αναστασιάδη. Ο Ελληνοκύπριος σχεδιαστής, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, σχεδιάζει ξύλινα ράφια και φωτισμό.
Την Μπιενάλε Ντιζάιν διοργανώνει το Ίδρυμα Κωνσταντινούπολης για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες.