Του Νίκου Ελευθερόγλου
Το πρώτο βήμα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου έγινε στη σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο, στην οποία έλαβαν μέρος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.
Οι τρεις ηγέτες απλώς αποφάσισαν να μην πέσουν στην παγίδα της Άγκυρας –που συνεχίζει να προκαλεί στην περιοχή–, και αντί να προχωρήσουν σήμερα στην ανακοίνωση της ΑΟΖ δήλωσαν ότι θα το πράξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, το ανακοινωθέν του Καΐρου αναφέρει: «Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».
Το ανακοινωθέν περιλαμβάνει ακόμη αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και καλεί την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον. Κάνει επίσης αναφορά σε μια δίκαιη, συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Στις κοινές δηλώσεις τους οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν στο Κυπριακό και στην ανάγκη δίκαιης λύσης επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, και ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε ότι ήταν μια συνάντηση που χρωστούσαμε στην ιστορία και πρόσθεσε: «Η συζήτηση που είχαμε παίρνει διαστάσεις πολυσήμαντες για το θέμα της επανένωσης της Κύπρου με σεβασμό στη δικαιοσύνη και την ιστορία, τερματίζοντας παράλληλα τις απαράδεκτες προκλήσεις σε βάρος της το τελευταίο διάστημα». Εξήρε τον πρόεδρο Σίσι για το ρόλο του στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αναδεικνύοντας τη συγκεκριμένη απειλή. «Ο πολιτισμένος κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει στον χάρτη της τρομοκρατίας να διευρυνθεί», τόνισε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης ότι στην τριμερή δόθηκε βάρος «στην ενεργειακή ασφάλεια και στη συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων. Είναι τομέας που θα συνεργαστούμε στενά προς όφελος των λαών μας και προς όφελος της ενεργειακής επάρκειας της ΕΕ. […] Σε αυτήν την τριμερή συνεργασία, Ελλάδα και Κύπρος θα στηρίξουμε την Αίγυπτο σαν πρέσβεις της στην ΕΕ. Γνώμονας για τα θέματα της περιοχής είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια».
Ο Αλ-Σίσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος φιλοξένησε μια συνάντηση κορυφής εγκαινιάζοντας μια εποχή τριμελούς συνεργασίας και ενισχύοντας την εποικοδομητική συνεργασία με δύο από τις χώρες που στήριξαν την πολιτική γραμμή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αίγυπτο. Είπε ότι σε επενδύσεις και εμπόριο «οι απόψεις μας ταυτίζονται», ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά και στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και μη ανάμιξης στο εσωτερικό άλλων χωρών.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «η συνάντηση αποτελεί την απόδειξη της αναβάθμισης και τη διερεύνηση περαιτέρω κοινών τρόπων εμβάθυνσης των σχέσεων», χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα σημαντικό, ιστορικό κείμενο» και «σημείο αναφοράς» τη Διακήρυξη του Καΐρου. Κάλεσε τέλος την Τουρκία να δείξει την απαραίτητη καλή θέληση για την επίλυση του Κυπριακού.