Μυστικές φορολογικές συμφωνίες ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και περισσότερες από 343 πολυεθνικές εταιρίες με στόχο τη φορολογική ελάφρυνσή τους φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) μετά από 6μηνη έρευνα.
Πρόκειται για συμφωνίες που υπεγράφησαν την περίοδο 2002-2010 και αφορούν ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται και καταγράφουν κέρδη, αλλά ισοδυναμούν με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που μπήκαν στα ταμεία του Λουξεμβούργου.
Όπως σημειώνουν τα 40 διεθνή μέσα ενημέρωσης –μεταξύ άλλων: Le Monde, The Guardian, Asahi Shimbun, Süddeutsche Zeitung, Politiken και Τα Νέα– που συμμετείχαν στην πολύμηνη έρευνα με τίτλο «LuxLeaks», το σκάνδαλο-μαμούθ ξεδιπλώνεται σε 28.000 σελίδες εγγράφων που αφορούν την πρακτική του «tax ruling».
Η εν λόγω πρακτική είναι νόμιμη και επιτρέπει σε μια επιχείρηση να ρωτήσει εκ των προτέρων ποιας μεταχείρισης θα τύχει από τις φορολογικές αρχές μιας χώρας και να λάβει συγκεκριμένες νομικές εγγυήσεις.
Οι εταιρίες που χρησιμοποίησαν αυτή την πρακτική για να εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια ευρώ είναι πολλές και με ηχηρά ονόματα. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τη Le Monde, βρίσκονται και οι Apple, Amazon, Verizon, Pepsi, Ikea, Axa, Burberry, JP Morgan, FedEx, Deutsche Bank, Credit Agricole και Procter & Gamble. Από ελληνικής πλευράς, τα Νέα ανέφεραν ότι οι φορολογικές συμφωνίες των ελληνικών εταιριών εγκρίθηκαν την περίοδο 2008-2010 και τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να δημοσιεύονται λεπτομέρειες των σκανδαλωδών υποθέσεων.
Οι αποκαλύψεις, σύμφωνα με τον Guardian, θα είναι δυσάρεστες για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός στο Λουξεμβούργο από το 1995 έως το 2013.
Φορολογικές συμφωνίες τέτοιου τύπου δεν έκανε μόνο το Λουξεμβούργο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει έρευνα σχετικά με το «tax ruling» επίσης για την Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Γιβραλτάρ.