Του Νίκου Σιδηρόπουλου – Ανταπόκριση από τη Μόσχα
Πριν από λίγες ημέρες, την 31η Οκτωβρίου, ο γνωστός οικονομολόγος, ιδρυτής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Μόσχας και πολιτικός της Ρωσίας, συμπλήρωσε τα 78 του χρόνια. Ο Γαβριήλ Ποπόφ ήταν ο πρώτος δήμαρχος της Μόσχας (1991-1992), ενώ στην αρχή της δεκαετίας του 1990 διατέλεσε και πρόεδρος της ελληνικής κοινωνικής οργάνωσης «Πόντος».
Οι γονείς του ήταν Έλληνες της Αζοφικής, ο πατέρας του από το Τσερμαλίκ και η μητέρα του από τη Γιάλτα. Οι δυο γιοι του φέρουν τα ονόματα Χαρίτων και Βασίλειος. Κάποτε του είχε ζητηθεί να προσδιορίσει σε ποιαν κατηγορία ανήκει ως Έλληνας και είχε πει: «Υπάρχουν Έλληνες φιλόσοφοι, πολεμιστές, έμποροι… Εγώ ανήκω στην πρώτη ομάδα, σε αυτούς που αναζητούν τη γνώση».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στις αρχές Σεπτεμβρίου η διάλεξή του ως προέδρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Μόσχας, με θέμα «Σχέδιο-κλειδί για τη Ρωσία. Η τελική φάση της εξόδου από τον γραφειοκρατικό σοσιαλισμό». Ο Ποπόφ διατύπωσε εκεί την εκτίμηση ότι στο μέλλον όλες οι υπηρεσίες θα στελεχώνονται από κατάλληλους επαγγελματίες και θα λειτουργούν ανεξάρτητα και επαγγελματικά. Ο Γαβριήλ Ποπόφ έχει πει στο παρελθόν ότι «η Ρωσία στον 21ο αιώνα μπορεί να είναι μεγάλη χώρα, εάν είναι χώρα της επιστήμης και του πολιτισμού με κινητήρια δύναμη τη διανόηση. Το μέλλον της Ρωσίας είναι να γίνει ένα από διεθνή επιστημονικά κέντρα».
Στην ερώτηση γιατί η Ρωσία έχει λίγους συμμάχους, ο Γαβριήλ Ποπόφ απάντησε ρητορικά: «Για ποια Ρωσία μιλάμε; Αν μιλήσουμε για τον ρωσικό πολιτισμό, αυτός σίγουρα έχει πολλούς συμμάχους. Και ο ρωσικός λαός επίσης. Εκατομμύρια Ρώσοι ζουν εκτός Ρωσίας. Αν μιλήσουμε όμως για τη Ρωσία των ολιγαρχών και των γραφειοκρατών, που βγάζουν τα λεφτά τους έξω… Αλλά ποια χώρα έχει πραγματικούς συμμάχους; Η Κίνα; Η Ιαπωνία; Η Γαλλία; Η Γερμανία; Ή μήπως οι ΗΠΑ;».