Λίστα με 415 δημοσίους υπαλλήλους που πρόλαβαν να φύγουν από την υπηρεσία τους εν μέσω του ελέγχου για υψηλά τραπεζικά εμβάσματα στο εξωτερικό, παρέδωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι στην πλειοψηφία τους είναι ιατρικό προσωπικό και οι 101 είναι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Κάθε ένας από αυτούς θεωρείται ότι φυγάδευσε ποσά άνω των 100.000 ευρώ.
Συνολικά ελέγχονται 5.260 υπάλληλοι που έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού 1,45 δισ. ευρώ. «Είναι πλέον καθαρό ότι η παραίτηση ή η αποχώρηση από το δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση τον φορολογικό έλεγχο», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η επίμαχη λίστα των 415 υπαλλήλων που πλέον έχουν αποχωρήσει περνάει πλέον για έλεγχο στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ενώ όσοι συνεχίζουν να υπηρετούν στο δημόσιο θα ελεγχθούν από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Από την εξέταση των στοιχείων που διαβιβάστηκαν στο Σώμα Επιθεωρητών τον Οκτώβριο του 2014, προκύπτει ότι ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο προσεγγίζει τις 275.000 ευρώ. Υπάρχουν, δε, και 329 δημόσιοι υπάλληλοι που ο καθένας έχει βγάλει στο εξωτερικό ποσά που ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ.
Τα επίμαχα εμβάσματα έχουν γίνει από το 2010 και μετά είτε από τους ίδιους τους υπαλλήλους είτε από τους/τις συζύγους τους. Σχεδόν οι μισοί στη λίστα των 5.260 που ελέγχονται είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και ΟΤΑ.