Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι μία ακόμα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η λήψη θερμιδογόνου φτηνής τροφής θέτει σε κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων.
Τα παιδιά αποδεικνύονται για μία ακόμα φορά ο αδύναμος κρίκος καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της συχνότητας παιδικής παχυσαρκίας σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Και αυτό σε μία χώρα που έχει τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Με αφορμή την Εβδομάδα ευαισθητοποίησης κατά της Παχυσαρκίας, 21 έως 26 Οκτωβρίου, έγινε για πρώτη φορά μελέτη προκειμένου να αποτυπωθεί η συνάρτηση της οικονομικής κρίσης με το βάρος των παιδιών στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας στα αγόρια 7 ετών ήταν 25,5% για οικογενειακό εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ και μόλις 6,7% για εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο με30.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, το 26,4% κοριτσιών 7 ετών που ήταν παχύσαρκα ανήκουν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ. Σε οικογένειες με εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο των 30.000 ευρώ παχύσαρκα είναι το 12,5% των 7χρονων κοριτσιών.
Τα στοιχεία αφορούν 5.682 παιδιά ηλικίας 7 έως 9 ετών από 150 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και συγκεντρώθηκαν από την Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε επίσης ότι το 48,9% των αγοριών και το 44,8% των κοριτσιών της Β’ Δημοτικού έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό, με τα ποσοστά να αυξάνονται σε 57,2% των αγοριών και 50,0% των κοριτσιών στην Δ΄ Δημοτικού.