Το ερώτημα διατυπώνεται στο Discovery από τον ερευνητή της ζωής του στρατηλάτη Άντριου Τσαγκ, και αποτυπώνει το τεράστιο παγκόσμιο ενδιαφέρον για το θέμα.
Δεν περνάει μέρα χωρίς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να ασχοληθούν με τα μοναδικά ευρήματα στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, ενώ οι εικασίες για το ποιος είναι ο ένοικος του τάφου διατυπώνονται με απίστευτη ταχύτητα.
Ο γνωστός συγγραφέας Άντριου Τσαγκ, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον εντοπισμό του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Discovery ότι το ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Ερμή, τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη, θα μπορούσε να αποτελεί το πιο άρτιο πορτρέτο του Μακεδόνα στρατηλάτη σε νεαρή ηλικία. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι οι πιθανότητες να βρίσκεται στον τύμβο η μητέρα του Μέγα Αλέξανδρου, Ολυμπιάδα, είναι εξαιρετικά αυξημένες.
«Πιστεύω ότι η Περσεφόνη αναπαριστά το πρόσωπο της γυναίκας που είναι θαμμένη στον τάφο, η οποία οδηγείται στον Κάτω Κόσμο» λέει ο Τσαγκ, συνεπώς αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για κάποια σημαντική βασίλισσα της Μακεδονίας που πέθανε κάπου ανάμεσα στο 325-300 π.Χ., πιθανώς στην Αμφίπολη. Τα στοιχεία «δείχνουν» την Ολυμπιάδα ή την Ρωξάνη.
Ο Τσαγκ θεωρεί πιο πιθανό να έχει ενταφιαστεί εκεί η Ολυμπιάδα. Οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες και η κοκκινομάλλα Περσεφόνη στο ψηφιδωτό συνηγορούν στην άποψή του, λέει. Εξάλλου «η Ρωξάνη, η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προερχόταν από την περιοχή του σημερινού Αφγανιστάν, κάτι που καθιστά εξαιρετικά σπάνια την πιθανότητα να είναι στην πραγματικότητα κοκκινομάλλα. Στον αντίποδα, η Ολυμπιάδα προερχόταν από τους Μολοσσούς της Ηπείρου, όπου τα κόκκινα μαλλιά ήταν κάτι το συνηθισμένο».
Ο Άντριου Τσαγκ, που αναζητά τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το 1998 και έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων και άρθρων για το θέμα, εκτιμά ότι στο ψηφιδωτό δεν απεικονίζεται μόνο η Ολυμπιάδα αλλά και ο Φίλιππος Β΄, σύζυγός της και πατέρας του Αλέξανδρου. Ο Φίλιππός Β΄ είναι ο Πλούτωνας, μια και είναι εστεμμένος σαν βασιλιάς και έχει γυρισμένη τη δεξιά πλευρά του κεφαλιού του.
Όσο για τον Ερμή, μοιάζει με νεαρό άνδρα γύρω στα 20, και ο μοναδικός που ήταν κοντά στην Ολυμπιάδα μετά τη δολοφονία του Φίλιππου Β΄ ήταν ο Μακεδόνας στρατηλάτης. Επίσης Περσεφόνη και Ερμής μοιάζουν πολύ, άρα θα μπορούσαν να είναι μητέρα και γιος, προσθέτει ο Βρετανός επιστήμονας και συγγραφέας.