Απαντήσεις σε απορίες που όλοι έχουμε, χωρίς πανικό.
Η ταχύτατη εξάπλωση του Έμπολα στην Αφρική, η εμφάνιση του στις ΗΠΑ και τις τελευταίες μέρες σε Ισπανία και Τουρκία έχει θέσει σε συναγερμό τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές.
Αν και η πλειοψηφία των ειδικών επιμένει ότι η Ευρώπη είναι εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τον ιό, ήδη έχουν αρχίσει να λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα, ενώ ενημερώνονται ταξιδιώτες και ιατρικό προσωπικό έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τα πιθανά κρούσματα.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό
– Ο ιός δεν μεταδίδεται εάν ο ασθενής δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα.
– Ο ιός μεταδίδεται μόνο από την επαφή με σωματικά υγρά μολυσμένου ατόμου που εμφανίζει συμπτώματα, δηλαδή υψηλό πυρετό, διάρροια, εμετό, πονοκέφαλο, στηθάγχη, αδυναμία και αιμορραγία. Περίοδος επώασης του ιού 2-21 ημέρες.
– Ο Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, ωστόσο θεωρητικά εάν o ασθενής βήξει, με το σίελο του μπορεί να μεταδοθεί σε υγιές άτομο. Μεταδίδεται και με χειραψία, εάν ο ασθενής δεν έχει πλύνει καλά τα χέρια του.
– Κι αν συνταξιδέψει κάποιος με ασθενή σε αεροσκάφος; Εάν έχει νοσήσει δεν θα τον αφήσουν να επιβιβαστεί. Εάν όχι, δηλαδή δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού ο Έμπολα μεταδίδεται από άτομο που έχει εμφανίσει τα συμπτώματα.
– Για να προστατευθούμε από τον ιό πρέπει να τηρούμε αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Η χλωρίνη, τα υγρά μαντηλάκια, τα βακτηριοκτόνα σαπούνια και τα ισχυρά απορρυπαντικά μπορούν να εξολοθρεύσουν τον Έμπολα. Εάν εργαζόμαστε σε χώρο με ασθενή, τότε φροντίζουμε να μην έρθουμε σε επαφή με τα σωματικά του υγρά.
– Αν και οι νεκροί από τον Έμπολα προσεγγίζουν τις 4.000, ο θανατηφόρος ιός είναι ιάσιμος. Στις χώρες όπου έχει εξαπλωθεί, υπάρχει έλλειψη υγειονομικών υποδομών, γιατρών, εξοπλισμού, απολυμαντικών, οπότε εμφανίζεται συγκριτικά πιο θανατηφόρος.
Tμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας