Ο διάσημος Αυστραλός ηθοποιός στάζει… μέλι για τον φίλο του, δικηγόρο Νίκο Παπαναστασίου (Νικ Πάπας). Και έχει πολύ καλούς λόγους γι’ αυτό…
Βγάζει τα προς το ζην ενσαρκώνοντας ήρωες στην μεγάλη οθόνη. Ωστόσο, όπως λέει αφοπλιστικά, ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του ήρωα. Για εκείνον δεν είναι άλλος από έναν Ελληνοαυστραλό. «Ο δικός μου ήρωας είναι ένας σύγχρονος Έλληνας. Είναι ο Νικ Πάπας», δηλώνει με σιγουριά ο διάσημος ηθοποιός Ράσελ Κρόου.
Ο Νίκος Παπαναστασίου, όπως είναι επί το ελληνικότερο το όνομά του, δεν είναι μόνο ήρωας στα μάτια του Κρόου. Είναι στενός και έμπιστος φίλος του και ο άνθρωπος που πήρε το τιμόνι της ομάδας ράγκμπι των Ράμπιτος. Πριν από 12 χρόνια ο Αυστραλός ηθοποιός και ο μεγιστάνας Πίτερ Χολμς α Κορτ αγόρασαν τους Σύδνεϋ Ράμπιτος. «Ανέλαβε την ομάδα και κάνε την πάλι πρωταθλήτρια Αυστραλίας», ήταν η εντολή που πήρε ο Νικ Πάπας.
Απόψε για πρώτη φορά έπειτα από 43 χρόνια η ομάδα θα παίξει στον τελικό του παναυστραλιανού πρωταθλήματος. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η αναγέννηση της οφείλεται στον φίλο μου», λέει ο Ράσελ Κρόου.
Η ομάδα της εργατικής τάξης και των μεταναστών
Θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλείς ομάδες ράγκμπι της Αυστραλίας καθώς σε αυτή έπαιζαν πολλοί Αβορίγινες αλλά και μετανάστες από την Ελλάδα, την Ιταλία και τον Λίβανο. Οι Ράμπιτος ιδρύθηκαν το 1908. Έως το 1971 είχαν κατακτήσει 20 πρωταθλήματα, τα περισσότερα από κάθε άλλο σωματείο μέχρι σήμερα. Τα χρόνια της δόξας όμως σταματούν εκεί και η ομάδα περνάει από χίλια κύματα με αποκορύφωμα το 1999 οπότε και βρίσκεται εκτός του εθνικού πρωταθλήματος. Αιτία ήταν η αγορά της από τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ.
«Τότε έγιναν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία του Σύδνεϋ από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ με αίτημα την επαναφορά του ιστορικού σωματείου στο εθνικό πρωτάθλημα», θυμάται ο Νικ Πάπας. Ως δικηγόρος θα πρωτοστατήσει στην εκστρατεία και θα κερδίσει τον Μέρντοχ στα δικαστήρια. Οι Ράμπιτος θα επιστρέψουν στην μεγάλη κατηγορία.
Άλλωστε, όπως λέει, είναι η ομάδα που έχει δεσμούς με την εργατική τάξη και για πολλούς από τους μετανάστες εκπροσωπεί την καινούργια τους ζωή στην Αυστραλία. «Ακόμα κι η γιαγιά μου, με το μαύρο τσεμπέρι, ζητούσε να μάθει τι έκαναν οι Ραμπίτος», προσθέτει χαμογελώντας.
Και για τον Ράσελ Κρόου, που μαζί με τον Χολμς α Κορτ, έχουν επενδύσει πολλά εκατομμύρια δολάρια, η ομάδα τούς εκφράζει την εργατική τάξη. «Μέσω τη επιτυχίας αυτής θέλουμε να πούμε στα νέα παιδιά να επιμείνουν, να σπουδάσουν, να γίνουν επιστήμονες», λέει.
«Εδώ μέσα μιλάμε μόνο ελληνικά»
Ο Νικ Πάπας μπορεί να είναι πρόεδρος ομάδας ράγκμπι αλλά είναι και φανατικός ποδοσφαιρόφιλος. Εξάλλου ο πατέρας του Γιώργος ήταν για πολλά χρόνια πρόεδρος της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας Πανελλήνιος που σήμερα ονομάζεται Sydney Olympic.
Στους γονείς του, Μαρίνα και Γιώργο, που κατάγονται και οι δυο από το Καστελόριζο οφείλει την αγάπη του για την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα. «Ο πατέρας μου είχε βάλει στο σπίτι μας επιγραφές που έλεγαν “εδώ μέσα μιλάμε μόνο ελληνικά”», εξηγεί ο Νικ Πάπας. Και συνεχίζει: «Ο πατέρας μου έλεγε πως για να πάω μπροστά θα πρέπει να πετύχω στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία, χωρίς ποτέ να ξεχνάω την καταγωγή μου. Προσπάθησα να τηρήσω τη συμβουλή του».
Σήμερα εκτός από πετυχημένος δικηγόρος και πρόεδρος των Ράμπιτος είναι νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας καθώς και γραμματέας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Παράλληλα, είναι πρόεδρος του μεγαλύτερου αυστραλιανού μουσείου, του φημισμένου The Powerhouse Museum του Σύδνεϋ.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα: Ποιος είναι ο Έλληνας παίκτης που έχει σκοράρει στο Μαρακανά