Τη δυνατότητα να έχουν στον υπολογιστή τους τα αρχεία του Τειρεσία έναντι μικρού αντιτίμου αποκτούν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Απευθείας πρόσβαση στα αρχεία του Τειρεσία μπορούν να έχουν πλέον όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου να ελέγχουν τους συνεργάτες τους ή να αξιολογούν το ρίσκο μιας μελλοντικής συνεργασίας.
Τα στοιχεία που είχαν έως τώρα οι τράπεζες για δική τους χρήση, μέσω του Τειρεσία, αποφάσισαν να τα πουλάνε σε ιδιώτες, και μάλιστα έναντι χαμηλού τιμήματος. Έτσι, ο Τειρεσίας που αποτελεί θυγατρική εταιρεία της Ένωσης Τραπεζών Ελλάδας, διαθέτει πλέον προς πώληση σε επιχειρήσεις όσα στοιχεία κατέχει για κατασχέσεις, διαταγές πληρωμής και ακάλυπτες επιταγές.
Όπως αναφέρουν στην εφημερίδα Καθημερινή στελέχη της «Τειρεσίας Α.Ε.» ήδη, έχουν εγγραφεί στη σχετική συνδρομητική υπηρεσία που χρεώνεται ξεχωριστά για κάθε αναζήτηση που γίνεται, περισσότερες από 700 επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν στοιχεία για νυν και μελλοντικούς τους συνεργάτες.
Εκτός από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, πρόσβαση έχουν ούτως ή άλλως και φορείς του Δημοσίου όπως το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το ΕΤΕΑΝ το οποίο, δεδομένου ότι εγκρίνει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει άμεσα την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών που αιτούνται δανείου.
«Στόχος μας, με το λανσάρισμα αυτής της υπηρεσίας είναι να γίνει εύκολος ο έλεγχος της αξιοπιστίας των επιχειρήσεων και μέσα από αυτή τη διαδικασία να προστατευτούν οι φερέγγυες εταιρείες. Πλέον ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να έχει πρόσβαση στα ίδια στοιχεία που βλέπουν μέσω του συστήματός μας και οι τράπεζες. Μπορεί επομένως να περιορίζει αισθητά το ρίσκο που συνεπάγεται η πραγματοποίηση μιας συναλλαγής» τονίζουν στελέχη της «Τειρεσίας Α.Ε.».
Καθημερινή επικαιροποίηση από 170 δικηγόρους
Τα δεδομένα που διατίθενται προς πώληση στο κοινό είναι αυτά που έχουν καταχωρισθεί – και συνεχώς επικαιροποιούνται καθώς 170 δικηγόροι ασχολούνται καθημερινά με τη συλλογή δεδομένων από τα δικαστήρια όλης της χώρας – στο Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας Α.Ε.», γνωστό και ως «μαύρη λίστα».
Μέσω της εφαρμογής παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία της τελευταίας 4ετίας και συγκεντρωτικά στοιχεία για το παλαιότερο διάστημα. Πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία αποκτούν νομικά πρόσωπα και επιτηδευματίες που υπογράφουν σύμβαση, αναλαμβάνουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και ορίζουν υποχρεωτικά έναν εκπρόσωπο ο οποίος είναι και αρμόδιος για τη διαχείριση της υπηρεσίας από την πλευρά του πελάτη.
Προϋποθέσεις για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση
«Δεν εγκρίνονται όλες οι αιτήσεις. Για να αποκτήσει κάποιος κωδικούς πρόσβασης θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι το κάνει για να μετρήσει τον κίνδυνο λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων και όχι για άλλους λόγους. Γι’ αυτό απορρίπτονται και αρκετές αιτήσεις» λένε τα στελέχη της «Τειρεσίας Α.Ε.», συμπληρώνοντας ότι ακόμη και μετά την έγκριση μιας αίτησης, οι κινήσεις του πελάτη στο σύστημα ελέγχονται συστηματικά ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση.
Οι εταιρείες που θα εγγραφούν στην υπηρεσία μετά το «φιλτράρισμα» μπορούν να βλέπουν στοιχεία άλλων νομικών προσώπων. Υπό προϋποθέσεις μπορούν να βλέπουν στοιχεία και για φυσικά πρόσωπα. «Για να αποκτήσει μια εταιρεία πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν ιδιώτη, θα πρέπει προηγουμένως αυτός να λάβει γνώση ότι πρόκειται να γίνει μια τέτοια αναζήτηση η οποία τον αφορά και να συναινέσει».
Τι περιλαμβάνει ο κατάλογος των διαθέσιμων πληροφοριών:
• Ακάλυπτες επιταγές (τα στοιχεία φτάνουν στον Τειρεσία μέσω των Τραπεζών)
• Απλήρωτες κατά τη λήξη τους συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή
• Αιτήσεις πτωχεύσεων –αποφάσεις που απορρίπτουν αιτήσεις πτώχευσης λόγω μη επάρκειας περιουσίας του οφειλέτη
• Αιτήσεις και αποφάσεις συνδιαλλαγής και εξυγίανσης (άρθρο 99 πτωχευτικού κώδικα)
• Κηρυχθείσες πτωχεύσεις
• Διαταγές πληρωμής
• Πλειστηριασμούς κινητών και ακινήτων
• Κατασχέσεις ακινήτων και εγγραφές επιταγών
• Υποθήκες και προσημειώσεις υποθηκών.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με στοιχεία από την Καθημερινή