Γευστική απεικόνιση των συμβόλων της Ελλάδας!
Μεγάλη είναι η προσέλευση του κόσμου στη φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά η αποτίμηση των επισκέψεών της και των εμπορικών πράξεων που διεξήχθησαν θα γίνει αργότερα. Προς το παρόν, ένα από τα περίπτερα το οποίο δέχεται πολλούς επισκέπτες παρά το γεγονός ότι έχει εισιτήριο, πέραν της γενικής εισόδου στην Έκθεση, είναι το εργοστάσιο σοκολάτας. Για να μπει κανείς στο εργοστάσιο περιμένει σε μια μακροσκελή ουρά…
Νεαρές κοπέλες αναλαμβάνουν την ξενάγηση ομάδων επισκεπτών και στη συνέχεια τους αφήνουν να περιπλανηθούν, στην αρχή σε ομοίωμα του φυσικού περιβάλλοντος όπου φύεται το κακαόδεντρο και στη συνέχεια στη διαδικασία με την οποία παρασκευάζονται το κακάο και η σοκολάτα. Εκπλήξεις όπως ο Λευκός Πύργος και οι Καρυάτιδες από σοκολάτα, η κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ένα τάβλι ή ένα σκάκι, ακόμη και ένα ολόσωμο νυφικό από σοκολάτα, τραβούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Ένα δεκάλεπτο βίντεο με πρόσχαρη αφήγηση της ιστορίας της σοκολάτας συγκεντρώνει επίσης μεγάλο αριθμό επισκεπτών (δείτε το στο τέλος του άρθρου).
Ο μύθος του κακαόδεντρου έχει να κάνει με τη λογική των μύθων όλων των λαών και την υψηλή θέση στην οποία τοποθέτησαν τα στοιχεία που τους προφύλασσαν από τις δυσκολίες ή τους έδιναν τη δυνατότητα να επιβιώσουν. Έτσι, λοιπόν, οι ιθαγενείς λαοί της Αμερικής πιστεύουν πως όταν ο θεός του χρυσού φεγγαριού και των παγωμένων ανέμων, ο Κεζακότλ, δώρισε στους ανθρώπους τη φωτιά, το νερό και το ψωμί, τους έδωσε μαζί και ένα ακόμη δώρο, το κακαόδεντρο. Αυτό λένε κάποιες παλιές μεξικάνικες ιστορίες.
Μέχρι το 600 μ.Χ. ό,τι ξέρουμε για το κακάο κινείται απλώς στη σφαίρα του μύθου. Τα πρώτα ιστορικά στοιχεία για το κακαόδεντρο και τον καρπό του τα έχουμε όταν οι Μάγια μετανάστευσαν στα βάθη της Νότιας Αμερικής. Εκεί, ο αναπτυγμένος αυτός λαός δημιούργησε τις πρώτες φυτείες κακάο και γρήγορα οι καρποί του, οι κακαοβάλανοι δηλαδή, εξελίχθηκαν σε καθημερινή τροφή αλλά και σε ένα πολύτιμο νόμισμα για τις συναλλαγές των λαών της Κεντρικής Αμερικής.
Στην Ευρώπη ήρθε γύρω στο 1519, όταν ο Ισπανός Φερδινάνδος Κορτές μετά από μια σειρά νικηφόρες μάχες με ιθαγενείς βρήκε καρπούς κακάο, του άρεσε το παρασκεύασμά τους και με την πρώτη ευκαιρία έστειλε με το καράβι μεγάλη ποσότητα κακαοβαλάνων στην Ισπανία. Οι αριστοκρατικοί κύκλοι ξετρελάθηκαν, και σύντομα το ρόφημα σοκολάτας εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη.
Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα πληροφορηθείτε από την ευχάριστη αφήγηση στο βίντεο που ακολουθεί:
Γραφείο Θεσσαλονίκης pontos-news.gr