Στην έκθεση που φιλοξενείται στο «Σπίτι της Κύπρου» από σήμερα έως τις 12 Σεπτεμβρίου.
6 Σεπτεμβρίου 1955, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα. Στην Κωνσταντινούπολη όλοι γνωρίζουν πλέον ότι το πατρικό σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη ήταν στόχος βομβιστικής επίθεσης. «Παρά το ότι δεν υπήρχαν θύματα η πράξη θεωρήθηκε προσβολή στη μνήμη του εθνάρχη μας και προκάλεσε μεγάλη θλίψη στον λαό», έγραψε η Istanbul Ekspres.
Στις 17:20, σύμφωνα με το χρονικό που δημοσίευσε η Milliyet, «η Νεολαία άρχισε να μαζεύεται στην Ταξίμ κατά ομάδες». Μισή ώρα αργότερα θα καταστραφεί το πρώτο ελληνικό μαγαζί στη λεωφόρο του Πέρα. Το πογκρόμ των Τούρκων κατά της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης αλλά και των άλλων μειονοτήτων έχει ήδη ξεκινήσει.
Πρωτοσέλιδα της Καθημερινής και της Αυγής στις 7 Σεπτεμβρίου
Μέσα σε εννέα ώρες καταστράφηκαν ολοσχερώς 1.004 σπίτια ενώ άλλα 2.500 υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Στην τουρκική εκδοχή της «νύχτας των Κρυστάλλων» λεηλατήθηκαν 4.348 καταστήματα. Ο μακρύς κατάλογος περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – 26 σχολεία, 11 κλινικές, 21 εργοστάσια, 73 εκκλησίες ενώ συλήθηκαν και πολλοί τάφοι σε δυο κοιμητήρια.
Φωτογραφία των καταστροφών στην τουρκική Son Posta (8 Σεπτεμβρίου)
Οι έρευνες των ελληνικών αρχών αλλά και η δίκη που έγινε το 1961 θα αποδείξουν ότι η βόμβα στο σπίτι του Κεμάλ ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την τουρκική κυβέρνηση. Οι επιθέσεις του όχλου εναντίον όσων είχαν εξαιρεθεί από την ανταλλαγή πληθυσμών της Συνθήκης της Λωζάνης θα μείνουν στην ιστορία ως «Σεπτεμβριανά».
Σήμερα, 59 χρόνια μετά, η νύχτα εκείνη, που σημάδεψε την πορεία του ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη, αναβιώνει μέσα από τα πρωτοσέλιδα ελληνικών, τουρκικών, ομογενειακών, βρετανικών και κυπριακών εφημερίδων. Την έκθεση διοργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος Μακροχωρίου Κωνσταντινούπολης «Το Έβδομον του Βυζαντίου» υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.
Οι οικογένειες των Ελλήνων αξιωματικών που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ με έδρα τη Σμύρνη επιστρέφουν στην Αθήνα (Τα Νέα, 7 Σεπτεμβρίου)
Σε μια εποχή που κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης ήταν οι εφημερίδες τα Σεπτεμβριανά θα καλυφθούν εκτενώς έως και τις 13 Σεπτεμβρίου 1955. Σύμφωνα με τους επιμελητές της έκθεσης οι μυστικές υπηρεσίες της εποχής προετοίμαζαν το έδαφος ελέγχοντας δημοσιογράφους στον τουρκικό και βρετανικό Τύπο. Αργότερα, μέσω των ίδιων εντύπων, θα προσπαθήσουν να συγκαλύψουν το μέγεθος των καταστροφών.
Οι ελληνικές εφημερίδες, λένε οι επιμελητές, θα ενημερώσουν με καθυστέρηση το κοινό τους την ώρα που γίνεται μια γενικότερη προσπάθεια υποβάθμισης των γεγονότων ώστε να μη διαταραχθεί το μέτωπο στη νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί το «Σπίτι της Κύπρου», τον πολιτιστικό χώρο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α), και θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 12 Σεπτεμβρίου (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 -14.00 & 17.00-20.00). Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα στις 19.30.
*Κεντρική φωτογραφία: Πρωτοσέλιδο από Τα Νέα (8 Σεπτεμβρίου)
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr