Το ποδόσφαιρο στη Μελβούρνη είναι ελληνικό! Οι ομογενειακές ομάδες της Μελβούρνης και οι παιχταράδες που έγραψαν ιστορία. Μια μαγική, ελληνική, ιστορία…
Εάν κάποια μαγική δύναμη την μετέφερε εν μία νυκτί στην Ελλάδα, κανείς δεν θα καταλάβαινε τη διαφορά. Η Μελβούρνη, η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη του κόσμου, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δικαίως διεκδικεί τον τίτλο της πρωτεύουσας της ομογένειας. Εξάλλου δεν της λείπει τίποτα. Μέχρι και ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έχει.
Και μην φανταστείτε ότι πρόκειται για ένα πρωτάθλημα μικρών, ασήμαντων ερασιτεχνικών συλλόγων κάποιων ομογενών που περνάνε την ώρα τους. Οι Έλληνες της Μελβούρνης δεν αστειεύονται όταν πρόκειται για ποδόσφαιρο! Η μπάλα στην πρωτεύουσα της Βικτώριας μιλάει ελληνικά και έχει φτάσει μέχρι το Μαρακανά…
Ελλάς Μελβούρνης
Όχι δεν είναι υπερβολή. Η Ελλάς Μελβούρνης, ή South Melbourne FC όπως είναι το επίσημο όνομά της, συμμετέχει στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αυστραλίας, έχει κερδίσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ωκεανίας μετέχοντας παράλληλα στο 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA το 2000, στο Μαρακανά της Βραζιλίας.
Εκεί ο παλαίμαχος Ελληνοαυστραλός επιθετικός και νυν προπονητής της ελληνοκυπριακής Μπέντλι Γκρινς (Bentleigh Greens), Τζόνι Αναστασιάδης, που έπαιξε πολλά χρόνια και στον ΠΑΟΚ, πέτυχε γκολ σκοράροντας στα δίχτυα της μεξικανικής Νεκάξα (Necaxa) είναι ο μοναδικός Αυστραλός αλλά και ο μοναδικός Έλληνας που έχει σκοράρει στο Μαρακανά!
Η ιστορικότερη ποδοσφαιρική ομάδα της ομογένειας στην Αυστραλία ιδρύθηκε το 1956 από μετανάστες, με το όνομα Hellenic. Πρώτος πρόεδρός της ήταν ο Θησέας Μαρμαράς από τη Λήμνο.
Τρία χρόνια αργότερα συγχωνεύτηκε με την επίσης ελληνική ομάδα Αίαντας Γιάρα Παρκ (Yarra Park Aiantas) και τη Σάουθ Μέλμπουρν Γιουνάιτεντ (South Melbourne United), και μετονομάστηκε σε Σάουθ Μέλμπουρν Ελλάς (South Melbourne Hellas).
Νονοί της ποδοσφαιρικής ομάδας ήταν τα αδέρφια Γιώργος και Οδυσσέας Λεκατσάς, με τον τελευταίο να έχει κάνει και τη μεγαλύτερη μεταγραφική επιτυχία του το 1966, φέροντας στην ομάδα τον ΑΕΚτζή Κώστα Νεστορίδη. Εκείνη τη χρονιά, έχοντας στις τάξεις τους τον σπουδαίο επιθετικό ποδοσφαιριστή από τη Δράμα, κέρδισαν και το πέμπτο πρωτάθλημα στην πολιτεία της Βικτώριας.
Η ομάδα όνειρο του ’66 (Πίσω: Σαμ Καγιόγλου, Τάκης Μανταράκις, Τζον Μαργαρίτις, Τζορτζ Κατσίδης, Σαμ Σέρβις, Μπούλις Καμπουρόπουλος, Τζον Μπέντφορντ, Ανδρέας Ρούσσης, Κώστας Νεστορίδης. Μπροστά: Τζιμ Πυργολιός, Τζορτζ Παπαδόπουλος, Λεό Δαμιανάκος, Λάκι Λιτόπουλος, Έρνι Άκερλεϊ, Μάικ Μανταλίς)
Το 1999 η ποδοσφαιρική ομάδα πήρε τη σημερινή ονομασία της, South Melbourne FC, κι ένα χρόνο μετά πήρε το κύπελλο Αυστραλίας.
Από τις τάξεις της Ελλάς έχουν περάσει πολλά μεγάλα ονόματα του ομογενειακού ποδοσφαίρου και όχι μόνο. Παίκτης της αλλά και προπονητής ήταν και ο νυν προπονητής της Εθνικής Αυστραλίας, Άγγελος Ποστέκογλου, που γεννήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Πριν από λίγες μέρες το ιστορικό σωματείο, υπό την προεδρία του Λέοντα Αθανασάκη, υπέγραψε με την πολιτεία της Βικτώριας και έτσι η Ελλάς Μελβούρνης απέκτησε δικό της γήπεδο για τα επόμενα 40 χρόνια. Το γήπεδο Lakeside Stadium βρίσκεται στο Άλμπερτ Παρκ, δίπλα σε μια πανέμορφη λίμνη, και θα χρησιμοποιείται και από τις ομάδες στίβου της πολιτείας. Για αυτό η πολιτειακή κυβέρνηση επένδυσε 50 εκατ. δολάρια Αυστραλίας για την ανακαίνισή του.
Όκλι Κάνονς
Ιδρύθηκε 16 χρόνια μετά την Ελλάς, το 1972, με το όνομα Ποδοσφαιρικό Κλαμπ Σάουθ Όκλι. Μετονομάστηκε πολλές φορές, κυρίως για να διευρύνει τη βάση της πέρα από την ομογενειακή κοινότητα. Ως Όκλι Κάνονς (Oakleigh Cannons) κέρδισε το πρώτο πολιτειακό πρωτάθλημα το 2006.
Η 11αδα που έστειλε την ομάδα στη δεύτερη θέση του πολιτειακού πρωταθλήματος
Η ομάδα φημίζεται για το νέο αίμα της, ομογενειακό και μη. Τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει από το ρόστερ της ο Ανδρέας Γκόβας, ο Απόστολος Γιάννου και ο Ντιν Μπουζάνις. Τους Όκλι Κάνονς προπόνησε για τη σεζόν 2009-2010 ο Τζον Αναστασιάδης.
Η ομογενειακή ομάδα ήρθε δεύτερη στο φετινό πρωτάθλημα, μετά την Ελλάς. Οι δυο τους θα παίξουν στο πολυαναμενόμενο ντέρμπι αυτή την Κυριακή, οπότε και θα γίνει η απονομή κυπέλλου στην Ελλάς Μελβούρνης.
Μέγας Αλέξανδρος Μελβούρνης
Το 2015 ο σύλλογος θα γίνει 60 ετών. Αποτελεί τον πρόγονο της σημερινής Χάιντελμπεργκ Γιουνάετεντ (Heidelberg United FC) και από το 1977 έως το 1996 μετείχε στην ανώτερη εθνική κατηγορία της Αυστραλίας.
Οι κιτρινόμαυροι δημιουργήθηκαν από Έλληνες ομογενείς με καταγωγή τη Φλώρινα. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών ήταν ο Πίτερ Οικονομίδης, ο Τρύφων Αβραμόπουλος και ο Τζορτζ Μπανίσκας.
Μιλούν θρύλοι του ποδοσφαίρου για τα 50ά γενέθλια της ομάδας
Η χρυσή εποχή του συλλόγου ήταν από το 1977 έως το 1996, οπότε και συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας. Το 1980 κατέκτησαν τον τίτλο, ενώ τέσσερις φορές ήταν φιναλίστ. Στο σύλλογο αγωνίστηκαν οι Μίμης Παπαϊωάννου, Μιχάλης Σιμιγδαλάς, Σπύρος Πομώνης κ.ά.
Η ομάδα επέστρεψε στο ομοσπονδιακό πρωτάθλημα το 1996 και κατέκτησε τον τίτλο το 2001 και το 2004 στην Πρέμιερ Λιγκ. Το 2008 κατέκτησαν το Ελληνικό Κύπελλο Αυστραλίας.
Το Ελληνικό Κύπελλο
Η ίδρυση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων όμως δεν ήταν αρκετή για τους ομογενείς, οι οποίοι για να κάνουν πιο ενδιαφέρον το όλο πράγμα άρχισαν να διοργανώνουν τουρνουά σε διάφορες γειτονιές της Αυστραλίας. Εξέλιξη αυτών των φιλικών (ή και όχι κάποιες φορές…) παιχνιδιών, αποτελεί το Ελληνικό Κύπελλο.
Πρόκειται για την ετήσια ποδοσφαιρική διοργάνωση όπου μετέχουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες των Ελλήνων ομογενών της Αυστραλίας και η οποία το 1982 έβαλε πιο οργανωμένη και επαγγελματική σφραγίδα στα ερασιτεχνικά και αποσπασματικά τουρνουά. Τα τουρνουά ξεκίνησαν τις δεκαετίες του 1960 και ’70, με το πρώτο να διεξάγεται τον Νοέμβριο του 1962. Τότε συμμετείχαν οι σύλλογοι Αθηνά Μπρούνσβικ, Μέγας Αλέξανδρος Μελβούρνης, Ηρακλής Πρίνσες Παρκ, Ολυμπιακός Ντέντενονγκ και Δόξα Ρίτσμοντ.
Πρωτεργάτης της δημιουργίας του ήταν ο Τεντ Παπάζογλου και άλλοι ποδοσφαιρόφιλοι, όπως οι Δημήτρης Αμανατίδης, Νικ Κουτούλης, Στιβ Ρίντης και Εμμανουήλ Βάθης.
Στην πρώτη διοργάνωση, το 1983, συμμετείχαν 16 σύλλογοι, ενώ ένα χρόνο μετά η ελληνική κυβέρνηση αθλοθέτησε βαρύτιμο τρόπαιο για τον νικητή της διοργάνωσης που απονέμεται κάθε χρόνο.
Η νικήτρια ομάδα το κρατά για ένα διάστημα, αλλά δικό της είναι ένα αντίγραφό του. Το Ελληνικό Κύπελλο φυλάσσεται μόνιμα στο Μουσείο του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Λα Τρομπ. Το πολυπόθητο τρόπαιο έχουν κατακτήσει 11 διαφορετικοί σύλλογοι, με τους Bentleigh Greens (αποκαλείται και Παγκύπριος) να έχει τις περισσότερες νίκες, έξι στο σύνολο.
Το ότι οι ομογενείς είναι παθιασμένοι με το ποδόσφαιρο το έχουμε καταλάβει. Είπαμε, Έλληνες είναι. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Ωστόσο το ότι έχουν καταφέρει να βάλουν στο «παιχνίδι» τις – ελληνικής σύλληψης- ομάδες λέει πολλά.
Σημ. Οι ελληνικές ομάδες που φιλοξενούμε σήμερα στο pontos-news.gr δεν είναι οι μόνες στην Αυστραλία. Απλώς δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσουμε ποιες εξακολουθούν να υφίστανται και να είναι ενεργές ποδοσφαιρικά.
Έρευνα – Κείμενο: Πόπη Παπαγεωργίου