Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αυτή η μορφή χειρουργικής επέμβασης δεν εξασφαλίζει απαραίτητα περισσότερα χρόνια ζωής. Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες με μετάλλαξη σε γονίδια.
Πρωτοποριακή μελέτη που συγκρίνει τρεις βασικές χειρουργικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, υποστηρίζει ότι η προληπτική διπλή μαστεκτομή δεν χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής, όπως πίστευαν μέχρι σήμερα αρκετοί ειδικοί και πολλές ασθενείς.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Δρ. Άλισον Κούριαν από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, με αφορμή το ότι όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να προχωρήσουν σε διπλή μαστεκτομή, ως αυξημένο μέτρο προστασίας από το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, επισημαίνει πως δεν πρόκειται για μια επιλογή που θα αποδώσει σίγουρα το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), η καρκινοπαθής ή εκείνη με βεβαρυμένο ιστορικό καρκίνου του μαστού, μετά τη διπλή μαστεκτομή, δεν φαίνεται να ζει περισσότερα χρόνια από όσα μια άλλη γυναίκα που δεν έχει πράξει το ίδιο.
Η ανάλυση της έρευνας
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συγκρίνει τρεις βασικές χειρουργικές επιλογές για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού: τη μονή μαστεκτομή, τη διπλή μαστεκτομή (ακόμα κι αν ο καρκίνος έχει διαγνωστεί στον έναν μαστό) και την τοπική ογκεκτομή που συνοδεύεται από ακτινοθεραπεία.
Στο πλαίσιο της έρευνας αναλύθηκαν 190.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, την περίοδο 1998-2011, στις ΗΠΑ. Στο 55% των συμμετεχουσών έγινε τοπική ογκεκτομή και ακτινοβολίες, στο 38,8% μονή μαστεκτομή και στο 6,2% διπλή μαστεκτομή (αυτή την επιλογή κυρίως επιλέγουν λευκές γυναίκες μεσαίου ή ανώτερου εισοδήματος, κάτω των 40 ετών).
Από την ανάλυση προέκυψε ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά επιβίωσης ανάμεσα σε γυναίκες που είχαν κάνει τοπική αφαίρεση όγκου και σε όσες είχαν προχωρήσει σε αφαίρεση και των δυο μαστών. Μετά από χρονικό διάστημα δέκα ετών, και στις δύο περιπτώσεις η επιβίωση ήταν γύρω στο 82%. Ελαφρώς χαμηλότερη (περίπου 80%) ήταν η μακροπρόθεσμη επιβίωση για τις γυναίκες με μονή μαστεκτομή.
Μεταλλάξεις σε γονίδια το κλειδί για τη διπλή μαστεκτομή
Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι δεν υποστηρίζουν πως οι ασθενείς όπως η χολιγουντιανή σταρ Αντζελίνα Τζολί, με επικίνδυνες γενετικές μεταλλάξεις, ή όσες έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, δεν χρειάζεται να κάνουν διπλή μαστεκτομή.
Η Αντζελίνα Ζολί έχει μια μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 85%. Μετά τη διπλή μαστεκτομή, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται μόνο στο 5%.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες τόνισαν ότι γι’ αυτή τη σχετικά μικρή ομάδα γυναικών η προληπτική διπλή μαστεκτομή έχει νόημα.
Όμως οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν ούτε τέτοιες μεταλλάξεις, ούτε τέτοιο οικογενειακό ιστορικό, συνεπώς γι’ αυτές δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η διπλή μαστεκτομή θα τις βοηθήσει περισσότερο από την απλούστερη, φθηνότερη και λιγότερο επώδυνη ψυχολογικά τοπική ογκετομή και ακτινοθεραπεία.
* Ολόκληρη η μελέτη ΕΔΩ
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από το JAMA και τον Guardian