Στο χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου, βρίσκεται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να τελέσει λειτουργία και να γιορτάσει με τους συμπατριώτες του. Γιορτές στήνονται κάθε Αύγουστο στα ελληνικά χωριά των Ιμβρίων.
Στην Ίμβρο χτυπάει σήμερα η καρδιά του ελληνισμού, καθώς εκατοντάδες ομογενείς, από τη Γερμανία ως τη Νότια Αφρική και από την Αυστραλία έως και την Αμερική, συρρέουν στο νησί για να γιορτάσουν όπως κάθε χρόνο τα εννιάμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο Πατριάρχης βρίσκεται από την Πέμπτη στην γενέτειρά του.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο αυγουστιάτικο αντάμωμα των Ιμβρίων
Είναι η κορυφαία σειράς εκδηλώσεων που οργάνωσαν και φέτος όλο τον Αύγουστο ο Ιμβριακός Σύλλογος Αθηνών, η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης, οι επιτροπές των χωριών του νησιού καθώς και πολλές ακόμα ενώσεις Ιμβρίων.
Τα χωριά Αγρίδια, Σχοινούδι, Άγιοι Θεόδωροι, Γλυκύ και Ευλάμπιο γέμισαν ζωή καθώς χιλιάδες Ίμβριοι αλλά και ομογενείς από την Τένεδο συναντήθηκαν στους τόπους των προγόνων τους όπου πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις ζωγραφικής, βραδιές παραδοσιακών χωρών, περίπατοι, ποδοσφαιρικοί αγώνες φιλίας, πάρτι, ακόμα και μαθήματα παρασκευής τυριού.
Λίγο πριν ξεκινήσει ο ποδοσφαιρικός αγώνας Ίμβρος-Τουρκία στις 16 Αυγούστου που έληξε ισόπαλος 0-0
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή με την επιμνημόσυνη δέηση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ντόπιου εκπαιδευτικού Λάζαρου Λαζαρίδη, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Το συναπάντημα των απανταχού Ιμβρίων φέτος γίνεται περίπου τρεις μήνες μετά το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί και είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετές ζημιές σε κτίρια, οι οποίες όμως στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν αντιμετωπιστεί.
Πανιμβριακό προσκύνημα στην Παναγιά την Μπαλωμένη
Το σήμερα της Ίμβρου και της Τενέδου
Η Ίμβρος και η Τένεδος, τα δύο νησάκια στην είσοδο των Δαρδανελλίων (Gökçeada και Bozcaada όπως τα έχουν ονομάσει οι Τούρκοι αντίστοιχα), δόθηκαν στη γείτονα με τη συνθήκη της Λοζάνης που υπογράφηκε μετά την ήττα και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία. Από τότε, και σταδιακά, οι Έλληνες που κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσαν το 92% του πληθυσμού της Ίμβρου μειώθηκαν σε περίπου 300 άτομα.
Μαθήματα γνωριμίας με τον τόπο για μικρούς (και όχι μόνο) στα Αγρίδια
Από το 1988 ωστόσο, οπότε ήρθη από την Άγκυρα το καθεστώς απαγόρευσης εισόδου που ίσχυε και για τα δύο νησιά (είχαν χαρακτηριστεί «στρατιωτικές περιοχές»), άρχισε σταδιακά όλο και πιο μαζική προσέλευση των εκπατρισθέντων Ιμβρίων στον τόπο τους για τις καλοκαιρινές διακοπές. Σύνηθες είναι πλέον, ο αριθμός τους να φθάνει και τις 2.000 γύρω στον Δεκαπενταύγουστο.
Το σχολείο στα Αγρίδια
Εκδρομή στο ξωκλήσι του Αϊ-Νικόλα
Η ιστορία των δύο νησιών, που θα μπορούσε να είναι και ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης δύο λαών και όχι εκδίωξης και ξεριζωμού, αποτυπώνεται στο ιστορικό ντοκιμαντέρ Ίμβρος-Τένεδος: Της μνήμης και της λήθης σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου και Πάνου Αγγελόπουλου.
Η ταινία είναι «ντυμένη» με μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη και τις φωνές του Γιώργου Νταλάρα αλλά και του Τούρκου ερμηνευτή και συνθέτη Ζουλφού Λιβανελί.
(Οι φωτογραφίες είναι από τα προφίλ στο facebook Ιμβρίων που βρίσκονται στην περιοχή.)
*Κεντρική φωτό: Το αντάμωμα των Ιμβρίων στα Αγρίδια, τον Δεκαπενταύγουστο.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr