Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι κάθε χρόνο γεννιούνται στην Αφρική λιγότεροι ελέφαντες από όσοι πεθαίνουν λόγω της λαθροθηρίας.
Κατά 2% ετησίως μειώνεται από το 2010 ο πληθυσμός των ελεφάντων παγκοσμίως, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Κολοράντο. Με αυτούς τους ρυθμούς τα ζώα θα εξαφανιστούν σε λιγότερο από 100 χρόνια. Ο πληθυσμός των ελεφάντων στην Κεντρική Αφρική έχει μειωθεί κατά 60% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ο λόγος είναι ότι το παράνομο εμπόριο χαυλιοδόντων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς ένα κιλό ελεφαντοστού αποτιμάται εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στις αγορές της Ασίας!
Οι νάνοι ελέφαντες που έζησαν στην Τήλο
Ενώ οι ελέφαντες της Αφρικής βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, λίγοι γνωρίζουν ότι κάποτε έζησαν ελέφαντες και στην Ελλάδα, πού, και γιατί εξαφανίστηκαν.
Κι όμως, για μεγάλο χρονικό διάστημα από 50.000 έως 3.000 χρόνια πριν, ελέφαντες έζησαν στην Τήλο, ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων που απέχει μόλις 3,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μικράς Ασίας.
Η εξέλιξή τους σε μικρόσωμη μορφή οφείλεται στο γεγονός ότι όταν μεγαλόσωμα θηλαστικά (π.χ. ελέφαντες, ιπποπόταμοι ή ελάφια) απομονωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα νησί, κατά κανόνα μετατρέπονται σε νάνες μορφές.
Οι μεταβολές αυτές στο μέγεθός τους οφείλονται στο ιδιόμορφο νησιωτικό περιβάλλον με τα εξής χαρακτηριστικά: περιορισμένη τροφή, ορεινό έδαφος, αδυναμία ανταλλαγής γενετικού υλικού, απουσία σαρκοφάγων ειδών, κάλυψη του νησιού με ηφαιστειακό υλικό κτλ.
Μακροχρόνιες ανασκαφές στο Σπήλαιο Χαρκαδιό στην Τήλο έφεραν στο φως σκελετικά υπολείμματα χαυλιοδόντων και οστών για τα οποία οι αναλύσεις DNA αποκάλυψαν συσχετισμό με τους ασιατικούς ελέφαντες.
Η εξαφάνιση των νάνων ελεφάντων από την Τήλο πιθανολογείται να συσχετίζεται με κλιματικά φαινόμενα, ηφαιστειακή δραστηριότητα ή και την συνύπαρξη ανθρώπου και ελεφάντων στο νησί κατά τη διάρκεια του Ολόκαινου.
Το μουσείο των νάνων ελεφάντων
Τα ευρήματα από τις ανασκαφές του Σπηλαίου Χαρκαδιό, στα οποία περιλαμβάνονται και τα απολιθώματα των νάνων ελεφάντων, εκτίθενται από το 1994 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Δημαρχείο της Τήλου στο Μεγάλο Χωριό.
Όλα τα μέχρι σήμερα ευρήματα θα μεταφερθούν και θα παρουσιαστούν σύντομα στο Μουσείο των Νάνων Ελεφάντων που χτίζεται στην Τήλο κάτω από το Σπήλαιο στη θέση «Ροσόι».
Το μικρό ανοικτό θερινό θέατρο που κατασκεύασε ο Δήμος Τήλου δίπλα στο σπήλαιο Χαρκαδιό, καθώς και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στο σπήλαιο, έδωσαν νέα διάσταση στη σημασία της περιοχής.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr