Ο Χρυσόστομος Αλαχούζος θέλει να γίνει ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, όπου έχουν «φωλιάσει» εδώ και εκατό χρόνια σφουγγαράδες από την Κάλυμνο.
Γράφει η Πόπη Παπαγεωργίου
Πλώρη για το δημαρχιακό μέγαρο του «Ελληνικού Χωριού», του Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριντα, έχει βάλει ο Κρις Αλαχούζος, ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα αντιδήμαρχος της αμερικανικής πόλης που ευελπιστεί να γίνει και ο πρώτος πολίτης της στις δημοτικές εκλογές του 2016.
Ο 58χρονος Καλύμνιος υπηρετεί σε καίριες θέσεις στο Δήμο του Τάρπον Σπρινγκς από το 2006, ενώ από το 2011 είναι αντιδήμαρχος του Ελληνικού Χωριού ή της Πόλης των Επιφανείων, όπως είναι τα προσωνύμια που έχουν δώσει οι Αμερικανοί σ’ αυτό τον τόπο.
Ο Χρυσόστομος Αλαχούζος πήγε στην Αμερική σε ηλικία 14 ετών μαζί με τον πατέρα του, ο οποίος ήταν σφουγγαράς. Εγκαταστάθηκαν στο Τάρπον Σπρινγκς όπου ζει τα τελευταία 43 χρόνια. Ο δημοφιλής Έλληνας είναι στέλεχος της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας Verizon, βετεράνος έφεδρος των πεζοναυτών καθώς και δραστήριο μέλος της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην πόλη. Του αρέσουν ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Χάρις Αλεξίου και ο Νίκος Βέρτης, ενώ είναι παλιός προπονητής ποδοσφαίρου.
Ο Κρις Αλαχούζος με τον ομογενή ομοσπονδιακό βουλευτή Γκας Μπιλιράκης
Στόχος του, εφόσον εκλεγεί, είναι να εφαρμόσει άμεσα δύο προγράμματα. Το πρώτο θα διευκολύνει τους ηλικιωμένους που δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες να εξυπηρετούνται από τα σπίτια τους και το δεύτερο αφορά την προσέλκυση επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τάρπον Σπρινγκς
Το Ελληνικό Χωριό της Φλόριντα δεν είναι ένας τυχαίος τόπος. Είναι μια αμερικανική πόλη που μυρίζει Ελλάδα! Εκεί ζουν 5.000 κάτοικοι ελληνικής καταγωγής, εκ των οποίων οι 3.500 έχουν τις ρίζες τους στην Κάλυμνο. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία μιλούν ελληνικά στο σπίτι, ενώ όσοι δεν τα μιλούν μπορούν να καταλάβουν τη γλώσσα μας.
Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στην πόλη τη δεκαετία του 1880 για να εργαστούν ως δύτες σπογγαλιείας. Γύρω στο 1910 ήρθαν στην περιοχή σπογγαλιείς από τα Δωδεκάνησα και τη Χάλκη, και έτσι σε μια εικοσαετία η βιομηχανία σπόγγων απέδιδε ετησίως εκατομμύρια δολάρια.
Σφουγγαράδικο στο Τάρπον Σπρινγκς
Όμως το 1947 καταστράφηκαν οι βιότοποι των σπόγγων λόγω της κόκκινης άλγης, και έτσι οι σφουγγαράδες έγιναν ψαράδες και ναυτικοί για να ζήσουν. Στα τέλη του 1980, ο επιχειρηματίας Τζορτζ Μπιλίρης έκανε μεγάλη προσπάθεια για να αναβιώσει η σπογγαλιεία στην περιοχή και τα κατάφερε. Μάλιστα το φθινόπωρο του 2007 σημειώθηκε νέο ρεκόρ συλλογής σφουγγαριών.
Κάθε χρόνο νεαροί ομογενείς πέφτουν στη θάλασσα για να πιάσουν το σταυρό
Το Τάρπον Σπρινγκς είναι γνωστό για την προσήλωσή του σε όσα πρεσβεύει η ελληνορθόδοξη εκκλησία. Μεγάλη αίγλη έχει ο εορτασμός των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου, με τον αγιασμό των υδάτων και των καϊκιών και το απίστευτο γλέντι που ακολουθεί μετά. Μάλιστα το 2006 γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την καθιέρωση του αγιασμού. Στην επέτειο μετείχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Η ταινία
Το 1932, ο Λορέντζο Ντελ Ρίκιο και ο Λόουελ Τόμας κατέγραψαν τη δύσκολη δουλειά των Ελλήνων σφουγγαράδων στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα. Η ταινία-ντοκιμαντέρ Οι Σφουγγαράδες – Τάρπον (The Sponge Divers – Tarpon) είναι από τις πρώτες που έγιναν με θέμα την σπογγαλιεία και τους σφουγγαράδες.
Δείτε το βίντεο: