Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που ασφάλιζε εικονικά εργαζόμενους. Στα 5 εκατ. ευρώ εκτιμάται η ζημιά σε βάρος του ΙΚΑ και στα 7,8 εκατ. η ζημιά του Δημοσίου.
Μια καλοστημένη και… καλολαδωμένη επιχείρηση εικονικής ασφάλισης εργαζομένων είχαν στήσει την τελευταία τετραετία συνολικά 18 άτομα που συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και κατηγορούνται για κακούργημα. Εγκέφαλος του κυκλώματος θεωρείται ένας 57χρονος λογιστής που μαζί με τους συγκατηγορουμένους του υπολογίζεται ότι ζημίωσαν 5 εκατ. ευρώ το ΙΚΑ και 7,8 εκατ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο.
Η κομπίνα ήταν απλούστατη στη σύλληψή της αλλά αριστοτεχνικά δομημένη ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός των εμπλεκομένων. Για «ειδικό μηχανισμό» και για ένα δαιδαλώδες δίκτυο αλληλοεπικάλυψης κάνει λόγο η ΕΛ.ΑΣ.
Επιχειρήσεις «μαϊμού»
Όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, από το 2010 έως και το 2013 διάφορα φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα εμφανίζονταν να ασφαλίζουν εργαζομένους οι οποίοι στην πραγματικότητα είτε απασχολούνταν από άλλους εργοδότες είτε δεν εργάζονταν καθόλου.
Με συνδετικό κρίκο τον λογιστή στήθηκαν από την αρχή εικονικές επιχειρήσεις ενώ σε επιχειρήσεις που προϋπήρχαν αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ τοποθετήθηκαν «αχυράνθρωποι». Στο σύνολό τους οι «μαϊμού» επιχειρήσεις ήταν πέντε και δραστηριοποιούνταν στο χώρο του εμπορίου ξυλείας, των ειδών υγιεινής, των βιβλίων, των ενδυμάτων και των καλλυντικών.
Ρόλος των επιχειρήσεων αυτών ήταν να ασφαλίζουν εικονικά εργαζομένους που στην πραγματικότητα απασχολούνται σε διάφορες εταιρείες καθαρισμού καθώς και από δίκτυο γυμναστηρίων. Έτσι οι πραγματικοί εργοδότες απαλλάσσονταν από την υποχρέωση ασφάλισης του προσωπικού και από την καταβολή εισφορών, μετακυλίοντας τα βάρη στις «μαϊμού» επιχειρήσεις που φυσικά ουδέποτε κατέβαλαν τις οφειλές ή πλήρωσαν το ελάχιστο που μπορούσαν.
Σε περιπτώσεις που οι έλεγχοι του ΙΚΑ αποκάλυπταν ότι κάτι στραβό συμβαίνει, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η δυνατότητα ασφάλισης, το κύκλωμα απλώς μετέφερε μεγάλο μέρος του εικονικά ασφαλισμένου προσωπικού στην επόμενη επιχείρηση. Έτσι, γυμναστές φαίνονταν να είναι ασφαλισμένοι σε εταιρεία ειδών υγιεινής, κομμωτές είχαν προσληφθεί σε εταιρεία εμπορίας ετοίμων ενδυμάτων και οικοδόμοι σε εταιρεία που ασχολούνταν με το εμπόριο βιβλίων!
Οι αμαρτωλές εταιρείες καθαρισμού
Ειδικά για τις… αμαρτωλές εταιρείες καθαρισμού το κύκλωμα πλαστογράφησε τις υπογραφές υπαλλήλων και κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες έγγραφα με ψευδή στοιχεία εργοδοτών. Σαν να μην έφταναν τα χρήματα που τσέπωναν από τις εισφορές, οι «εργοδότες» έβαζαν χέρι και στα δεδουλευμένα των καθαριστριών στις οποίες δεν κατέβαλαν μισθούς, επιδόματα και δώρα.
Η απάτη όμως δεν είναι μόνο εις βάρος του ΙΚΑ και του Δημοσίου αλλά και εις βάρος των ίδιων των εργαζομένων που βλέπουν ότι τα υποτιθέμενα ένσημα που τους κολλούσαν δεν τους εξασφαλίζουν παροχές και δεν προσμετρώνται στα συντάξιμα.
Εργαζόμενοι δεν έχασαν μόνο μισθούς αλλά έμειναν και χωρίς σύνταξη!
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 58χρονης καθαρίστριας η οποία δούλευε για λογαριασμό συνεργείου καθαρισμού, ασφαλίστηκε εικονικά, και μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος βρίσκεται στον αέρα. Δεν είναι μόνο ότι η εταιρεία που την απασχολούσε στην πραγματικότητα της οφείλει δεδουλευμένα. Το ΙΚΑ ακύρωσε τα «μαϊμού» ένσημα με αποτέλεσμα να ανασταλεί η προσωρινή σύνταξη της γυναίκας, αλλά και να μην μπορεί να συνταξιοδοτηθεί καθώς δεν έχει συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr