Απλησίαστα τα παράλια που έχουν παραδοθεί σε ιδιώτες.
Προορισμό για λίγους, με γεμάτο πορτοφόλι αποτελούν πλέον τα τουρκικά παράλια που κομμάτι-κομμάτι δίνονται σε ιδιώτες, οι οποίοι θησαυρίζουν. Την ίδια ώρα ο μέσος Τούρκος αδυνατεί να περάσει έστω και μια μέρα σε τουριστικούς προορισμούς όπως είναι το Τσεσμέ και το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) πόσο μάλλον να κάνει πολυήμερες διακοπές.
Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ αναφέρει χαρακτηριστικά τον οικονομικό γολγοθά που πρέπει να ανέβει όποιος θέλει να περάσει λίγες ώρες σε κάποιο σημείο των… ιδιωτικοποιημένων τουρκικών παραλίων. Η είσοδος στοιχίζει 30-40 λίρες δηλαδή από 10,5 έως 13,5 ευρώ. Όποιος διψάει θα πρέπει να καταβάλει 3,5 ευρώ για ένα μπουκαλάκι νερό, τιμή 20πλάσια από την τιμή της αγοράς, ενώ εάν θέλει να ξεδιψάσει με αλκοολούχα ποτά η Χουριέτ γράφει πως θα πληρώσει έως και 1,250 λίρες (432 ευρώ!)
Οι επίδοξοι κολυμβητές απαγορεύεται να φέρουν το δικό τους φαγητό και για αυτό οι φύλακες ασφαλείας ψάχνουν τις τσάντες τους στην είσοδο των ιδιωτικών παραλιακών κλαμπ. Τώρα όταν πεινάσουν μπορούν να επιλέξουν μεταξύ νόστιμων αλλά με τσουχτερή τιμή φαγητών. Για παράδειγμα το λαχματζούν στοιχίζει 10,5 ευρώ-τιμή δεκαπλάσια από την κανονική- τα γεμιστά μύδια προσφέρονται έναντι 7 ευρώ και η μπύρα φθάνει αισίως τα 8,5 ευρώ.
Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και περίπου 8,5-10,5 ευρώ για πάρκινγκ.
Συνεπώς ένας άνθρωπος για να περάσει ένα 24ωρο σε ένα από τα φημισμένα θέρετρα των τουρκικών παραλίων θα πρέπει να ξοδέψει ούτε λίγο, ούτε πολύ 51,8 ευρώ. Εάν έχει σύζυγο και δυο παιδιά θα πρέπει να πει ‘αντίο’ σε περίπου 200 ευρώ για να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα για μερικές ώρες.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι πολλές φορές Τούρκοι αλλά και ξένοι τουρίστες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το υψηλό κόστος και όταν δεν καταφέρνουν να πληρώσουν για τις υπηρεσίες που έλαβαν, τότε αναλαμβάνουν οι σωματοφύλακες των ιδιωτικών κλαμπ οι οποίοι εάν χρειαστεί δέρνουν κιόλας.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από την εφημερίδα Χουριέτ