Καλοκαίρι σε έναν τόπο μαγικό.
Το κολύμπι στη θάλασσα που περιβάλλει το Ελαφονήσι είναι μια περιπέτεια. Εκτός αν είσαι παιδί ή μικρόσωμος. Πολύ μικρόσωμος. Όμως και μόνο η αίσθηση του κρυστάλλινου νερού και της ψιλής άμμου που θωπεύει τρυφερά το σώμα σου, αρκεί.
Πάντα μπερδευόμασταν με τους φίλους όταν συζητούσαμε για τα νησιά των Ελαφιών: Ελαφόνησος και Ελαφονήσι. Πελοπόννησο ή Κρήτη; Πού είναι ποια παραλία; Εντέλει χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι τη λεβεντογέννα Κρήτη για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Ετούτο εδώ το μαγικό μέρος που περιτριγυρίζεται από λιμνοθάλασσα, αυτό το νησάκι στο Νότο ενός από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας μας λέγεται Ελαφονήσι. Ή Λαφονήσι. Γιατί κι εδώ τα πράγματα μπερδεμένα είναι. Το περιορισμένο αυτό κομμάτι ξηράς με τα αλμυρίκια, που απέχει καμιά εκατοστή μέτρα από την παραλία, δεν φιλοξενεί ελάφια. Ούτε τα είδε ποτέ. Η επικρατέστερη εκδοχή, που και πάλι συνδέεται με το θρύλο, είναι ότι εδώ έκρυβαν τα λάφυρά τους πειρατές. Ήταν ορμητήριο πειρατών. Λάφυρα… Λαφονήσι. Να πώς προέκυψε. Ας είναι.
Κατεβαίνοντας το δρόμο που θα σε οδηγήσει στη θάλασσα, το μάτι σου «κλειδώνει» στην… εναέρια θέα του νησιού. Έχεις ήδη διανύσει κοντά 75 χλμ. από τα Χανιά (σχεδόν 1,5 ώρα δρόμος) και βλέπεις το πέλαγος να σου χαμογελά πονηρά. Όχι πολύ πονηρά όμως γιατί λίγο νωρίτερα, πάνω σε ένα βράχο, έχεις δει το κουκλίστικο μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας, κατάλευκο να δεσπόζει πάνω σε έναν μεγάλο βράχο. Για λόγους πίστεως μετριάζουμε την… πονηριά του θαλασσινού τοπίου και πάμε στο απροσμέτρητο κάλλος του παράκτιου τοπίου, που μας προϊδεάζει και για τη «ζωή» στο ίδιο το Ελαφονήσι.
Η κατάβαση είναι σύντομη, όπως και η παραμονή στο χώρο στάθμευσης πλάι στους παλιούς κέδρους. Ένα βήμα μετά απλώνεται η παραλία και μπροστά της τα αβαθή νερά που σου δείχνουν το δρόμο για περίπατο πεζή. Γιατί μάλλον περπατάς στη θάλασσα παρά κολυμπάς για να φτάσεις στο νησάκι. Εκτός αν είσαι αθλητής του αλεξίπτωτου θαλάσσης και θέλεις να επιδοθείς σε ιπτάμενα κόλπα… Εδώ μπορείς να το κάνεις.
Το Ελαφονησάκι είναι γλύκα. Άμμος λευκή ή και ροδόχρωμη εξαιτίας των σπασμένων κοχυλιών που μπλέκονται στους κόκκους της. Αμμοθίνες και γοητευτικοί κολπίσκοι… Το νερό γαλαζοπράσινο γύρω, ένας εξωτικός παράδεισος! Δεν είναι τυχαίο ότι προστατεύεται με τη Συνθήκη Natura 2000 λόγω του ιδιαίτερου φυσικού του κάλλους.
Και όμως, αυτό το νησάκι έχει συνδεθεί με ένα τραγικό γεγονός. Ανήμερα το Πάσχα του 1824 οι Τούρκοι σφαγίασαν 850 ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά, φρικτή πράξη εκδίκησης κατά των επαναστατημένων Κρητών. Ένα άλλο περιστατικό συνέβη το 1907, όταν ναυάγησε εδώ εν πλω από την Ινδία προς την Αγγλία, το ατμόπλοιο «Imperatrix», στέλνοντας στο θάνατο 38 ψυχές. Άλλοι τόσοι σώθηκαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των μοναχών της Χρυσοσκαλίτισσας και ντόπιων που έπεσαν στα νερά αψηφώντας τον κίνδυνο.
Το Ελαφονήσι, όπως και τόσοι τόποι στην όμορφη Ελλάδα, έχει παρελθόν και παρόν. Το δικό του σήμερα, που μπορεί να γίνει και δικό σας, είναι μια λατρεμένη παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες (7 ευρώ το σετάκι χρεώνουν), καντινούλα για νεράκια και καφέ (3 ευρώ φέτος ο Freddo αλλά κόβουν αποδείξεις), ναυαγοσώστης για να είναι ασφαλή τα παιδάκια σας αλλά και πάνω από όλα το αίσθημα της απόλυτης ελευθερίας. Σκεφτείτε πάντως σοβαρά να έχετε μαζί σας ομπρελίτσα και καρέκλα παραλίας. Θα γλιτώσετε χρήματα, θα είστε πιο άνετα και θα έχετε σίγουρα κάπου να ακουμπήσετε το κορμάκι σας αν οι ξαπλώστρες είναι πιασμένες. Γιατί είναι βέβαιο ότι θα θέλετε να μείνετε εκεί για πάντα!
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr (ή καλύτερα ένας τυχερός συντάκτης του που προτιμά να μην εκτεθεί, για να μην τον ματιάσουν).