Τρόποι προστασίας από τα… δόντια του ήλιου και ποιες τροφές μας χαρίζουν ομοιόμορφο μαύρισμα.
Αν και στην Ελλάδα δεν μας λείπει ο ήλιος όλον τον χρόνο, οι περισσότεροι περιμένουμε το καλοκαίρι για να αποκτήσουμε εκείνο το ονειρεμένο μπρονζέ χρώμα. Μερικές φορές όμως χάνουμε το μέτρο, με συνέπεια να εκθέτουμε το δέρμα μας πολλές ώρες στις ακτίνες του ηλίου, που δεν είναι πάντα φιλικές, και να κινδυνεύουμε από εγκαύματα.
Οι ειδικοί λοιπόν προειδοποιούν όλους όσοι θέλουν να πετύχουν ένα όμορφο μαύρισμα να το κάνουν σταδιακά, παίρνοντας μέτρα προφύλαξης ώστε να μην καταλήξουν με κάποιο ανεπιθύμητο έγκαυμα.
Βασική προϋπόθεση για να βγούμε στην παραλία είναι να έχουμε φορέσει αντιηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 SPF αλλά και καπέλο.
Καλό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση τις επικίνδυνες ώρες, μεταξύ 12.00-16.00 .
Στην παραλία πηγαίνουμε με σκουρόχρωμα ρούχα και όχι με ανοιχτόχρωμα όπως πιστεύουν οι περισσότεροι.
Φροντίζουμε να καθόμαστε κάτω από δέντρο ή ομπρέλα καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, η άμμος και η θάλασσα αντανακλούν σχεδόν το μισό της ακτινοβολίας του ήλιου.
Ωστόσο πριν πάμε στην παραλία μπορούμε να προστατεύσουμε το σώμα μας παρέχοντας του αντιηλιακή προστασία μέσω της διατροφής. Φρούτα, λαχανικά, ψάρια και άλλα τρόφιμα φαίνεται ότι αυξάνουν την αντοχή του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες καροτενοειδών, ω-λιπαρών οξέων, βιταμινών C&E και άλλα αντιοξειδωτικά. Ασπίδα προστασίας μάς δίνουν φρούτα όπως οι φράουλες, τα κεράσια, το καρπούζι, το πεπόνι και λαχανικά σαν το μπρόκολο, την πράσινη πιπεριά, την ντομάτα και τα κολοκύθια.
Αν παρά τα μέτρα προστασίας, καταλήξουμε να αισθανόμαστε αδιάθετοι, να έχουμε τάση για εμετό και να πονάει το κεφάλι μας, ενδεχομένως θα έχουμε πάθει ηλίαση. Αναλόγως το πόσο έντονα είναι τα συμπτώματα, ίσως χρειαστεί να συμβουλευτούμε κάποιο γιατρό.
Εάν πονάμε στα μέρη του σώματός μας που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, υπάρχουν φυσαλίδες στο δέρμα μας, κάνουμε εμετό, έχουμε πυρετό και γενικότερα συμπτώματα ίωσης, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε πάθει έγκαυμα. Υπάρχουν δυο ηλιακά εγκαύματα, τα 1ου και 2ου βαθμού.
Στην πρώτη περίπτωση κοκκινίζει το δέρμα, νιώθουμε κάψιμο και ήπιο πόνο, αφού περάσουν λίγες ώρες μετά την έκθεση του ήλιου. Το δεύτερο έγκαυμα συνοδεύεται από πρήξιμο, φουσκάλες και έντονο κοκκίνισμα. Αυτό το τελευταίο αντιμετωπίζεται μόνο σε νοσοκομείο ή σε οργανωμένο δερματολογικό ιατρείο. Το έγκαυμα 1ου βαθμού μπορούμε σε γενικές γραμμές να το αντιμετωπίσουμε και στο σπίτι με κρύες κομπρέσες, καταπραϋντικές κρέμες, ενυδατικές και χωρίς να ξύνουμε ή να τρίβουμε την περιοχή. Ζητάμε πάντα τη συμβουλή του γιατρού.
Σε κάθε περίπτωση συνιστάται η άφθονη κατανάλωση νερού και υγρών χωρίς ζάχαρη για να μην πάθουμε αφυδάτωση.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr