Εγκαινιάστηκε την Κυριακή και περιλαμβάνει 24 εφευρέσεις του μεγάλου επιστήμονα Αρχιμήδη.
Ένα μουσείο αφιερωμένο στον Αρχιμήδη, τον Έλληνα μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, εφευρέτη και αστρονόμο από τις Συρακούσες, άνοιξε χθες τις πόρτες του στην Αρχαία Ολυμπία.
Η ιδέα ανήκει στον μηχανολόγο-ηλεκτρολόγο Κώστα Κοτσανά ο οποίος είναι και ο «πατέρας» του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο Κατάκολο. Φιλοδοξία του μουσείου να «συστήσει» το κοινό με τις εφευρέσεις του μεγάλου επιστήμονα.
Το μουσείο στεγάζεται σε δύο ορόφους που παραχωρήθηκαν από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ο οποίος φιλοδοξεί να το αναδείξει σε τουριστικό σημείο αναφοράς. Στο ισόγειο εκτίθενται 24 πιστά αντίγραφα εφευρέσεων του Αρχιμήδη που κατασκεύασε ο Κώστας Κοτσανάς. Ανάμεσά τους ο εξελιγμένος υδραυλικός κοχλίας, το ακριβές μηχανικό πλανητάριο, το βίντσι με τους οδοντωτούς τροχούς, η διόπτρα, το οδόμετρο, το ναυτικό δρομόμετρο και το μηχανικό και υδραυλικό παράδοξο. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν πώς ο Αρχιμήδης κατόρθωσε να μετρήσει την καθαρότητα του χρυσού, εφεύρεση από την οποία προέκυψε και η περίφημη φράση «Εύρηκα!» που του αποδίδεται.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή του μουσείου, σκοπός είναι να αναδειχθούν ακόμα και οι πιο άγνωστες πτυχές του επιστημονικού έργου του Αρχιμήδη. Άλλωστε από αυτές τις «άγνωστες» εφευρέσεις και ανακαλύψεις προκύπτει ότι τελικά η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων ήταν πολύ πιο κοντά στις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η σύγχρονη επιστήμη.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr