Θέμα του διαγωνισμού «Τι σημαίνει για εσάς η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Σταδιακά συνειδητοποιείς ότι στη πραγματικότητα ανήκεις με αυτούς τους ανθρώπους που αποκαλείς “ξένους”. Μπορείς να επικοινωνείς μαζί τους είτε χρησιμοποιώντας μια κοινή γλώσσα, είτε μέσω χειρονομιών, είτε με τη γλώσσα του σώματος. Δεν έχει σημασία πόσο διαφορετικούς τους θεωρείς, είναι πράγματι μέρος μιας μεγαλύτερης κοινωνίας, μιας κοινωνίας στην οποία είσαι και εσύ μέλος».
Τα παραπάνω είναι μέρος του δοκιμίου δια χειρός της 21χρονης Αναστασίας Λιοπετρίτη από την Κύπρο το οποίο της χάρισε την πρώτη θέση σε διαγωνισμό για νέους 19 – 25 ετών που διοργάνωσε η Κομισιόν. Αφορμή για το διαγωνισμό η δέκατη επέτειος από τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νικητής στη κατηγορία των νέων ηλικίας από 15 έως 18 ετών είναι ο Γιαν Γκέτεκ από την Πολωνία.
Ο διαγωνισμός
Με τις Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Ισλανδία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία να βρίσκονται στον προθάλαμο της ενωμένης Ευρώπης, ο διαγωνισμός ζητούσε από τους νέους να περιγράψουν, σε ένα άρθρο ή σε ένα κείμενο για μπλογκ, το τι σημαίνει για τους ίδιους η διεύρυνση.
Κυρίως, όμως, τους ζητούσε να εκφράσουν τη γνώμη τους για το τι μπορούν να μάθουν από το παρελθόν τα σημερινά 28 μέλη της Ε.Ε. ώστε το όλο «οικοδόμημα» να βελτιωθεί στο μέλλον.
Συνολικά υποβλήθηκαν 450 δοκίμια τόσο από νέους της Ευρώπης των «28» όσο και από νέους χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης που είναι υποψήφιες προς ένταξη. Οι συμμετοχές αυτές κρίθηκαν με γνώμονα, μεταξύ άλλων, τη σαφήνεια της επιχειρηματολογίας, τη ποιότητα της γραφής και τη πρωτοτυπία των ιδεών.
Η νίκη
Οι κριτές αποφάσισαν ότι το κείμενο της 21χρονης Κύπριας ήταν ένα καλογραμμένο κομμάτι το οποίο αποτύπωνε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και περιλάμβανει και προσωπικά στοιχεία όπως το ταξίδι με το λεωφορείο. «Κάθομαι στην πίσω θέση ενός μικρού λεωφορείου, ακούγοντας μουσική και βλέποντας τα δέντρα να μας προσπερνούν, καθώς φτάνουμε στα σύνορα», περιγράφει η Αναστασία ξεκινώντας το κείμενο της.
Τα «σύνορα» ήταν και το συγγραφικό εύρημα που χάρισε τη νίκη στην Αναστασία. «Μας άρεσε που περιέγραφε τόσο τα φανταστικά σύνορα του μυαλού όσο και τα φυσικά σύνορα καθώς και το πώς μπορείς να τα σπάσεις», αναφέρεται στο αιτιολογικό σημείωμα της κριτικής επιτροπής.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το δοκίμιο που έγραψε η Αναστασία Λιοπετρίτη (στα αγγλικά), εδώ:
http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/press_corner/writing-competition/19-25-article.pdf
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr