Είναι ένα από τα πολεμικά σύμβολα που παραπέμπουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην αρχαία Ελλάδα. Τα ελληνικά κράνη, ένα εκπληκτικό τεχνολογικό επίτευγμα που εκτός απο αμυντικό όπλο έφτασε να είναι και έργο τέχνης, κουβαλούν ένα μέρος της ελληνικής κληρονομιάς.
Κάπου μεταξύ τέχνης και ιστορίας, ο βραβευμένος γλύπτης, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, Γεώργιος Ρούσσης εμπνέεται από την αρχαία Ελλάδα και φιλοτεχνεί αντίγραφα του αρχαίου κράνους σε φυσική μορφή. Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή καθώς δεν υπάρχει κάποια παρόμοια εντός ή εκτός ελληνικών συνόρων.
Οι περικεφαλαίες, για τις οποίες χρειάστηκαν περίπου πέντε χρόνια μελέτης και έρευνας, είναι τόσο λεπτομερείς που μοιάζουν σα να έχουν προέλθει από κάποια ανασκαφή. Διατηρούν, δε, με ακρίβεια όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν εντυπωσιάσει τους αρχαιολόγους: εκτός από αισθητική αξία έχουν ανατομική ακρίβεια, όπως τα αυθεντικά.
«Ανέπλασα τα αρχαία ελληνικά κράνη όπως έχουν διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας. Εγώ προσωπικά έχω ανακαλύψει πάρα πολλά πράγματα από αυτή τη συλλογή του κράνους. Είναι ένα αξεπέραστο έργο των προγόνων μας», αναφέρει ο γλύπτης.
Δείτε μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε ο Γεώργιος Ρούσσης στον συνεργάτη του pontos-news.gr Βασίλη Τσενκελίδη, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ιστορία του αρχαίου ελληνικού κράνους» που φιλοξενήθηκε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κάτω από την Ακρόπολη.