Η 14χρονη ελληνίδα διάνοια που επί δύο χρονιές κερδίζει στον διαγωνισμό της NASA
Μαγεύτηκε από τον θαυμαστό κόσμο της αστροφυσικής στη β’ δημοτικού. Επί δύο χρονιές κερδίζει στον διαγωνισμό της NASA και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, «Cassini Scientist for a Day», μιλά τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά) και είναι μαθήτρια του 20. Κι όλα αυτά μόλις στην ηλικία των 14 ετών. Η Αννα Ζαρωτιάδου από την Κατερίνη είναι ένα από τα 90 χαρισματικά παιδιά του Κέντρου Χαρισματικών – Ταλαντούχων Παιδιών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, οι αίθουσες του οποίου σφύζουν αυτόν τον καιρό από νεανικό ταλέντο, διάνοια και δίψα για μάθηση.
Η 14χρονη μαθήτρια, αντί να απολαμβάνει τις καλοκαιρινές της διακοπές, παρακολουθεί στο διάσημο θερινό πρόγραμμα, που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το μάθημα της… κρυπτολογίας. «Ηταν η πρώτη μου επιλογή», λέει στη «δημοκρατία», «κρυπτογράφηση, αποκρυπτογράφηση, μαθηματικά, κώδικες, ένας συναρπαστικός κόσμος». Η Αννα έμαθε τυχαία για το Κέντρο Χαρισματικών Παιδιών από μια θεία της η οποία έμενε χρόνια στην Αμερική και η οικογένειά της την ενθάρρυνε να δοκιμάσει. Αλλωστε, όπως λέει, από παιδάκι οι γονείς της τής έδιναν ερεθίσματα που δεν έπαιρνε στο σχολείο. Η ίδια δεν θεωρεί ότι διαθέτει κάτι το ξεχωριστό, πέρα από την όρεξή της για μάθηση αλλά και τη διάθεσή της να αντιμετωπίζει συνεχώς νέες προκλήσεις. Εδώ και χρόνια άλλωστε συμμετέχει σε διαγωνισμούς μαθηματικών (πέντε φορές έχει κερδίσει τον διαγωνισμό «Καγκουρό») αλλά και σε ό,τι μπορεί να οξύνει το μυαλό της. Και βέβαια όλα αυτά χωρίς να στερείται τις βόλτες, τις φιλίες, τον αγαπημένο της χορό και την κιθάρα της.
«Ηρθα εδώ για να διευρύνω τους ορίζοντές μου. Είναι ένα πολύ ωραίο περιβάλλον που θα με βοηθήσει να μάθω καινούρια πράγματα για ένα αντικείμενο που δεν διδάσκεται στο σχολείο μου» σημειώνει. Δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα σπουδάσει, ξέρει όμως ότι θα φύγει κάποια στιγμή στο εξωτερικό, για να ανοίξει όσο περισσότερους δρόμους γνώσης μπορεί.
Η ελληνική εκδοχή του Κέντρου Χαρισματικών-Ταλαντούχων Παιδιών (CTY) στο Κολλέγιο Ανατόλια πήρε σάρκα και οστά στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins, που δημιούργησε το πρώτο CTY το 1979 στις ΗΠΑ. Τα τμήματα του θερινού προγράμματος είναι 15 ατόμων και τα μαθήματα έξι (κάθε παιδί ακολουθεί μόνο ένα): Πιθανότητες και θεωρία των παιγνίων, κρυπτολογία, εισαγωγή στις βιοϊατρικές επιστήμες, εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών, αρχές σχεδίασης για μηχανικούς και η χημεία στην κοινωνία. Το CTY Greece υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Μαρία Μαθιοπούλου
Πηγή: dimokratianews.gr