Ποιους φόρους θέλει να μειώσει η κυβέρνηση
Πολιτικός «καύσωνας» περιμένει την κυβέρνηση από την επόμενη εβδομάδα καθώς την Τετάρτη επιστρέφει μετά από δύο μήνες η τρόικα στην Αθήνα και την Πέμπτη συναντάται με το οικονομικό επιτελείο. Αυτή τη φορά χωρίς τον Ματίας Μορς ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Ντέκλαν Κοστέλλο. Θα είναι, όμως, ο Πολ Τόμσεν ο οποίος θα καθίσει για πρώτη φορά στο τραπέζι με το νέο υπουργός Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν θα μιλήσουν για το ελληνικό πρόγραμμα καθώς θα μετάσχουν στο διήμερο συνέδριο που θα διοργανώσει στην Αθήνα στις 9 και 10 Ιουλίου ο Economist με θέμα «Η μεγάλη αναθεώρηση για την Ευρώπη – Το μεγάλο σημείο καμπής για την Ελλάδα». Στο ίδιο συνέδριο θα μετέχει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Τα μέτωπα με την τρόικα είναι πολλά και «καυτά», ειδικά μετά την πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε εξαιτίας της σύγκρουσης για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ». Η κυβέρνηση αισθάνεται ότι δεν έχει πολλά περιθώρια και πρέπει άμεσα να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια σειρά από θέματα που αφορούν τους πολίτες και την ελάφρυνσή τους. Τα βασικά ζητήματα που αναμένεται να θέσει το οικονομικό επιτελείο είναι:
1. Η μείωση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% το 2015 και την πλήρη κατάργησή της από το 2016.
2. Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να «παγώσουν», με μηδενικό αποτέλεσμα για τα έσοδα του κράτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Oικονομικών θα ζητήσει τη μείωση του φόρου κατά 15% έως 20%, στηριζόμενο στο επιχείρημα ότι η αύξησή του οδήγησε σε απώλεια εσόδων 500 εκ. ευρώ φέτος και μείωση της κατανάλωσης κατά 71%.
3. Ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα είναι η αύξηση των δόσεων για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η ενοποίηση των χρεών των πολιτών και η δυνατότητα πληρωμής τους σε 48 δόσεις κατ’ ελάχιστον και μέχρι 100 δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα χρέη στις εφορίες ξεπερνούν πλέον τα 66 δισ. ευρώ.
4. Στο τραπέζι μπαίνουν και τα ζητήματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα η έκπτωση έως 40% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, πάνω στην οποία υπολογίζεται το πόθεν έσχες. Παράλληλα, ανοικτό μένει το ζήτημα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών νωρίτερα από το 2017, προκειμένου να «ξεπαγώσει» η αγορά και να μειωθούν τα φορολογικά βάρη των ιδιοκτητών.
Η τρόικα από την πλευρά της αναμένεται να θέσει στην κυβέρνηση το ζήτημα της κάλυψης των ποσών που πρέπει να επιστρέψει σε δικαστικούς και ένστολους ενώ εκφράζει φόβους ότι η «τρύπα» του προϋπολογισμού θα μεγαλώσει σε περίπτωση που εκδοθούν κι άλλες αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις. Αλλωστε, μόνο τα χρήματα για τους ένστολους υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ. Στις λύσεις που εξετάζονται είναι η επιστροφή των αναδρομικών σε ορίζοντα 5ετίας, αλλά και η δημιουργία νέου μισθολογίου με μικρότερες αυξήσεις, που δεν θα οδηγήσουν στις αποδοχές του Ιουλίου του 2012, αλλά μικρότερες.
Τέλος, η τρόικα θα μιλήσει για τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται σε κάποια από τα προαπαιτούμενα και θα ζητήσει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Πηγή: imerisia.gr