Προστατευθείτε από τον MERS: Τα 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε
Όσο τα κρούσματα του κορονοϊού MERS αυξάνονται, καλό θα είναι να είμαστε πληροφορημένοι όσο το δυνατόν καλύτερα, καθώς η ενημέρωση είναι ο θεμέλιος λίθος της πρόληψης.
Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουμε ένα και μόνο επιβεβαιωμένο κρούσμα και πιο συγκεκριμένα έναν 69χρονο Έλληνα, μόνιμο κάτοικο της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος έφθασε στην Ελλάδα αεροπορικώς στις 29 Απριλίου.
Δείτε 6 βασικές πληροφορίες για τον ιό, που φέρεται ως πιο επικίνδυνος από τον ιό SARS, αν και λιγότερο μολυσματικός.
Ο ιός εξαπλώνεται
Ο ιός μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, ενώ μπορεί να μεταφερθεί και από τα ζώα στους ανθρώπους.
Εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2012, στη Σαουδική Αραβία, όταν εντοπίστηκε σε έναν 60χρονο, ο οποίος στην πορεία πέθανε, ενώ έπασχε από οξεία πνευμονία. Μέχρι σήμερα τα κρούσματα, στη Σαουδική Αραβία, έχουν φτάσει τα 396 και οι νεκροί τους 111.
Επίσης, κρούσματα αναφέρονται σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τυνησία, Μαλαισία, Ομάν, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Φιλιππίνες και, προσφάτως, ΗΠΑ.
Είναι θανατηφόρος
Οι θάνατοι αναφέρονται σε άτομα προχωρημένης ηλικίας με ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία, το 1/3 των ασθενών που έχουν εμφανίσει τον ιό, έχουν πεθάνει.
Μοιάζει με την κοινή ίωση
Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης και περιλαμβάνουν πυρετό και βήχα. Ωστόσο, ο MERS προκαλεί επίσης διάρροια, δύσπνοια, ενώ μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια.
Πιθανότατα προέρχεται από τις καμήλες ή τις νυχτερίδες
Εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε καμήλες και νυχτερίδες της Σαουδικής Αραβίας, έχουν βγάλει τα ζώα θετικά στον ιό.
Δεν υπάρχει θεραπεία
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία. Όσοι προσβάλλονται λαμβάνουν υποστηρικτική αγωγή ενάντια στα διάφορα συμπτώματα του ιού.
Από πού προέρχεται η ονομασία του;
Πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων Middle East Respiratory Syndrome.
Πηγή: onmed.gr