- Διαλύουμε το προζύμι σε χλιαρό νερό και ρίχνουμε λίγο αλεύρι κάνοντας χυλό. Τον αφήνουμε σκεπασμένο όλη νύχτα για να φουσκώσει.
- Την επόμενη μέρα ρίχνουμε στο φουσκωμένο προζύμι όλα τα υλικά εκτός από το σουσάμι και ζυμώνουμε καλά. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου δύο ώρες.
- Μπορούμε να θερμάνουμε το φούρνο στους 50° κι όταν βάλουμε το ζυμάρι μέσα να τον σβήσουμε – έτσι θα φουσκώσει γρηγορότερα.
- Όταν φουσκώσει το χωρίζουμε στα τρία. Φτιάχνουμε τρεις λωρίδες και πλέκουμε κοτσίδα και ενώνοντας τις άκρες κάνουμε κύκλο. Άλλος τρόπος είναι να του δώσουμε το σχήμα καρβελιού βάζοντας επάνω δύο λωρίδες από ζύμη, σταυρωτά.
- Τοποθετούμε την κουλούρα σε λαδωμένο ταψί. Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αν θέλουμε, στη μέση μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα κόκκινο αυγό.
- Ψήνουμε στους 200° μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της λαμπροκουλούρας. Σε περίπου 40-45΄ (να έχει ροδίσει πάνω-κάτω) ελέγχουμε αν ψήθηκε μπήγοντας ένα μαχαίρι. Αν βγει καθαρό, είναι έτοιμη.
- Την τοποθετούμε σε σχάρα και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για να κρυώσει και να μην ξεραθεί.
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
H αναδημοσίευση της συνταγής επιτρέπεται μόνο με την τοποθέτηση ενεργού link.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr